Home VestiEkonomija Pokrenuta inicijativa za kreiranje posebnih vazdušnih koridora za poslovna putovanja

Pokrenuta inicijativa za kreiranje posebnih vazdušnih koridora za poslovna putovanja

by bifadmin

Svetski savet za turizam (WTTC) pokrenuo je inicijativu za otvaranje vazdušnih koridora za poslovna putovanja između velikih svetskih gradova i finansijskih centara, jer je ova industrija gotovo potpuno uništena zbog korone.

Poslovna putovanja na globalnom nivou donose oko 272 milijardi američkih dolara, a prvi probni vazdušni koridor mogao bi biti između aerodroma u Londonu i Njujorku, navodi se u saopštenju WTTC-a. Ovakav vazušni koridor bi bio od velikog značaja za dva velika finansijska centra, što bi uticalo i na oživljavanje međunarodnih poslovnih putovanja, ali bi pomoglo i pokretanju oporavka globalne ekonomije.

Šta to beše “službeni put”?

Iz ove organizacije ukazuju na veliku važnost onoga što se nekada zvalo službeni put, a danas poslovna putovanja, pogotovo ako se radi o međunarodnim poslovnim putovanjima koja se oslanjaju na avio-kompanije. Iako obična putovanja predstavljaju čak 84 odsto svih putovanja, iz WTTC-a ističu da poslovna putovanja donose veliku dobit avio-kompanijama, pogotovo letovi preko Atlantika.

Zbog pandemije Covid-19, sve manje kompanija i zaposlenih se odlučuje na poslovna putovanja. Tako, prema istraživanjima od pre dva meseca, čak 57 odsto nemačkih kompanija izjasnilo se da će trajno smanjiti odlaske na službena putovanja. Baš iz razloga bezbednosti iz WTTC-a pozivaju i da se u okviru vazdušnog koridora pokrenu pilot programi testiranja na virus korone u dva testa na samim aerodromima u razmacima od nekoliko dana, jer toliko najčešće traju poslovna putovanja.

Smatra se da bi se na ovaj način lakše i brže identifikovali zaraženi putnici, ali možda i potpunosti izbeglo ili bar smanjio dvonedeljni karantin – na samo četiri do šest dana.

Putovanja zapravo štede novac kompanijama

S druge strane, iako su poslovna putovanja skoro pa prestala i svet se preorijentisao na video sastanke putem popularnih aplikacija, mnogi navode da ovakav način sastančenja nije za veće grupe ljudi, da poslovna putovanja zapravo štede novac malim kompanijama, da će šefovi svejedno putovati, ali prevashodno – da ljudi vole službena putovanja i da će se ona nastaviti u istom obimu čim pandemija prođe.

U Svetskom savetu za putovanja i turizam smatraju da bi obnova međunarodnih poslovnih putovanja preko Atlantika mogla biti od velike koristi čitavom sektoru putovanja i turizma. Prvenstveno bi korist imale posrnule avio-kompanije, ali i hoteli, turističke agencije i druge firme koje se bave organizacijom putovanja, kao i prevozničke agencije u drumskom saobraćaju, što bi na koncu dovelo do oživljavanja desetine hiljada ugroženih radnih mesta.

Izvor: Daljine.rs

Foto: Hiljon, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar