Home VestiIT i nauka Samo jedna od deset elektroprivreda u svetu favorizuje zelene tehnologije

Samo jedna od deset elektroprivreda u svetu favorizuje zelene tehnologije

by bifadmin

Samo jedna od deset elektroprivreda u svetu primarno ulaže u obnovljive izvore, pokazuje najnovije istražvanje Univerziteta Oksford. Čak i među kompanijama koje favorizuju zelenu energiju, 60 odsto njih nije obustavilo širenje poslova u segmentu fosilnih goriva.

Utisak da se svet nezadrživo okreće obnovljivim izvorima energije – nije tačan. To pokazuje najnovije istraživanje Univerziteta Oksford, koje je sprovedeno među čak 3.000 elektroprivreda širom sveta.
Prema dobijenim rezultatima, samo jedna od deset svetskih elektroprivreda daje prednost ulaganjima u obnovljivu energiju u odnosu na elektrane koje koriste fosilna goriva. Čak i tamo gde elektroprivrede ulažu u obnovljive izvore, i dalje se oslanjaju prvenstveno na fosilna goriva, „zbog čega ’potkopavaju’ energetsku tranziciju“, zaključuju britanski istraživači.

Obnavljaju se ulaganja u neobnovljive izvore

Studija je utvrdila da se većina novca i dalje ulaže u fosilna goriva, uprkos međunarodnim naporima da se smanje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Šta više, neke elektroprivrede u svetu planiraju povećanje broja elektrana koje koriste foslilne izvore.
Među kompanijama kojima je prioritet rast obnovljivih izvora energije, čak 60 odsto njih nije obustavilo širenje poslova u segmentu fosilnih goriva, a svega 15 odsto tih kompanija aktivno smanjuje kapacitete za eksploataciju gasa i uglja.

SAD forsira škirljce, a Kina ugalj

Istraživanje je pokazalo da 10 odsto preduzeća favorizuje rast gasnih elektrana. Tom grupacijom dominiraju američka poduzeća, koja nastoje da što više iskoriste rezerve gasa iz škriljaca u SAD, a slede ih Rusija i Nemačka.
Samo dva odsto kompanija aktivno povećava svoje energetske kapacitete za preradu uglja i daje im prednost u odnosu na gas i obnovljive izvore. Ovim klasterom dominiraju kineske kompanije, koje čine više od 60 odsto kompanija usmerenih na preradu uglja, a slede energetska preduzeća iz Indije i Vijetnama.

Rizik „napuštene imovine“

Studija pokazuje da je većina kompanija iz oblasti elektroprivrede kojima je prioritet obnovljiva energija grupisana u Evropi. Mnogi najveći igrači u industriji ulažu u energiju s niskim udelom ugljenika i u zelene tehnologije, kako bi zamenili svoje stare elektrane na fosilna goriva.

U studiji se ističe da iako ima odličnih primera kada je reč o ulaganjima u obnovljive izvore, sveukupno energetski sektor u svetu veoma sporo ili nikako ne prelazi na zelene tehnologije.
Istraživači zaključuju da oni koji sada ulažu u fosilna goriva, osim što blokiraju globalne napore protiv klimatskih promena, rizikuju da takva postrojenja postanu „napuštena imovina“, odnosno da prestanu s radom pre isteka njihovog životnog veka.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar