Home VestiEkonomija Šel smanjuje broj zaposlenih za oko 10 odsto

Šel smanjuje broj zaposlenih za oko 10 odsto

by bifadmin

Naftni gigant Šel najavio da će u okviru mera štednje do 2022. smanjiti broj zaposlenih za oko 10 odsto.

Pandemija i sukobi velikih proizvođača ovog energenta veoma su loše uticali na poslovanje naftnog sektora. Zbog toga su mnoge naftne kompanije u proteklim mesecima beležile ozbiljne finansijske gubitke i rast dugova.

Izgleda da je to bio slučaj i sa Šelom, koji je najavio da će otpustiti između 7.000 i 9.000 zaposlenih kao odgovor na krizu u kojoj se nalazi ceo sektor, ali i zbog trenda zaokreta od industrija koje zagađuju kao proizvodnji energije iz obnovljivih izvora.

Otpuštanja će vršiti postepeno, do 2022. godine. Očekuje da će od ukupnog broja ljudi koji će ostati bez posla, oko 1.500 njih sporazumno otići, uz otpremninu.

Ova odluka najavljena je pet meseci pošto je kompanija prvi put od Drugog svetskog rata ukinula dividende. To se desilo zbog smanjenja prihoda od 46 odsto u prvom kvaratalu ove godine. Međutim, ispostavilo se da je drugi kvartal bio još gori, sa padom prihoda od 82 odsto.

Zato Šel pribegava otpuštanjima koja bi, prema saopštenju ove kompanije, trebalo da mu donesu uštedu od 2 do 2,5 milijarde dolara na godišnjem nivou. Naftni gigant je inače na kraju prošle godine imao 83.000 zaposlenih, što znači da će ovim otpuštanjima smanjiti radnu snagu za oko deset procenata.

Foto: Pieter01, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar