Home VestiEkonomija Spoljno-trgovinska razmena se popravlja, ali daleko sporije od industrijske proizvodnje

Spoljno-trgovinska razmena se popravlja, ali daleko sporije od industrijske proizvodnje

by bifadmin

Privreda Srbije se brže oporavlja od posledica pandemije nego što se očekivalo, u prvih sedam meseci 2020. godine industrijska proizvodnja i spoljnotrgovinska razmena znatno su povećani, mada nisu dostigli prosek iz 2019. godine, saopštili su danas autori ekonomskog mesečnika „Makroekonomske analize i prognoze (MAT).

„Nema jasnih pokazatelja o dinamici investicija, ali se posredno može zaključiti da se i one oporavljaju“, naveli su u MAT-u.
Dodaje se da su potrošačke cene u julu porasle u odnosu na jun što nije u skladu sa sezonskim karakteristikama i dogodilo se prvi put posle 12 godina.

U junu su za 1,2 odsto poskupeli prehrambeni proizvodi, a u julu energija za 1,9 odsto jer je porasla cena motornog goriva za 5,5 odsto i akciza.

Kumulativan pad industrijske proizvodnje od januara do jula je, kako se navodi, sveden na 1,4 odsto, a najvažnijeg sektora, preradjivačke industrije na 1,3 odsto.

Uvozili su se poljoprivredni proizvodi, pića, tekstil, preradjeno drvo i drugi proizvodi

U prvoj polovini godine farmaceutska industrija je imala najstabilniji rast od 15,8 odsto, a krajem juna rast je zaustavljen i u julu je medjugodišnji pad bio 3,9 odsto tako da je porast za sedam meseci 2020. godine 12,6 odsto.

U sektoru proizvodnje motornih vozila i prikolica za sedam meseci ove godine kumulativan pad iznosio je 37,4 odsto.

Spoljno-trgovinska razmena se popravlja, ali daleko sporije od industrijske proizvodnje, a najveći izvoz od januara do jula ostvario je sektor prehrambenih proizvoda koji je prodao robe za 996 miliona evra.

Od izvoza motornih vozila i prikolica Srbija je za prvih sedam meseci ove godine zaradila 880 miliona evra, od izvoza električne opreme 858, gume i plastičnih proizvoda 818, osnovnih nemetala 757 miliona evra i ti sektori daju 46 odsto izvoza.

U julu je ostvaren najveći medjugodišnji pad vrednosti izvezenih osnovnih metala, za 38 miliona evra.

Uvoz je u julu povećan medjugodišnje u 13 oblasti, ali u osam samo po nešto više od jedan odsto, a uvozili su se poljoprivredni proizvodi, pića, tekstil, preradjeno drvo i drugi proizvodi.

U prvom polugodju negativan saldo spoljno-trgovinske razmene je 112 miliona evra i veći je za 4,5 odsto.

U trgovanju uslugama ostvaren je suficit od 120 miliona evra i povećan je za 31 odsto.

Deficit tekućeg računa u junu je bio 195,7 miliona evra li 38,6 odsto manji nego u istom mesecu 2019. godine, navedeno je u MAT-u.

Za prvih sedam meseci ove godine deficit budžeta je iznosio 323,7 milijardi dinara, a samo u julu 19 milijardi dinara.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar