Home VestiPolitika i društvo Srbiju će umesto 1.000, nadzirati 8.000 kamera

Srbiju će umesto 1.000, nadzirati 8.000 kamera

by bifadmin

Srbiju će umesto 1.000, nadzirati 8.000 kamera i prema pravilniku Ministarstvo unutrašnjih poslova će morati svaku kameru da obeleži, piše Startit.

Ukoliko se na javnom mestu vrši nadzor, nužno je da postoji znak koji ukazuje da se na tom mestu trajno ili povremeno snima.

Lokacije kamera za nadzor resorno ministarstvo, prema pravilniku, mora da pruža na svojoj zvaničnoj internet stranici, navodi Startit.

Iz Share fondacije podsećaju da je Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti još krajem maja utvrdio kako čitava procedura nadzora i procena njenog uticaja nije u skladu sa zakonom.

Zato ukazuju da je vrlo diskutabilno da li je pravilnikom predviđen način adekvatnog obaveštavanja građana o obradi njihovih podataka i pravima koja imaju u tom pogledu pripadaju.

– Zvanično obeležavanje policijskih kamera jeste bitan korak ka transparentnosti, ali se i dalje primećuju ogromne razlike u lokacijama kamernih mesta i broju kamera kada se uporede ažurirani MUP-ov spisak i građanska mapa – zaključuju u Share fondaciji.

Međutim, samo obeležavanje kamera nije dovoljno, niti je najveći problem. Ono što jeste sporno je način na koji će se podaci sa tih kamera čuvati i obrađivati, a posebno onih pametnih kamera.

Izvor: Ekapija

Foto: Piabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar