Home VestiPolitika i društvo Za desetak dana poreska uprava u avgustu zatvorila više od 350 pekara

Za desetak dana poreska uprava u avgustu zatvorila više od 350 pekara

by bifadmin

„Poreska uprava dobija promet preko dži-pi-esa od svih poreskih obveznika koji imaju kase. Takođe, možemo uporediti taj promet preko fiskalnih kasa i broj zaposlenih na objektu i promet, naravno i prijave potrošača da se ne izdaju fiskalni isečci, dovoljno nam govore da možemo izvršiti kontrolu“, objašnjava Nenad Krtolica, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Oglasila se i Unija pekara koja od države traži dodatnu pomoć za male pekare, čiji je promet pao i za više od 80 posto.

„Ja apelujem na pekare da moraju da kucaju račune. Mislim da je nekih 60 do 70 odsto pekara na rubu egzistencije, pred zatvaranjem“, upozorio je Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije.

„Koristili smo odlaganje doprinosa, koristili smo minimalac za sve zaposlene i to je pomoglo opstanku“, istakla je Snežana Mladenović.

Nadležni podsećaju da se paket pomoći privredi težak 5,8 milijardi evra velikim delom oslanja i na planirane poreske prihode.

„Veliki broj preduzetnika koristi mere koje im je omogućila Vlada, međutim u kontroli mi zatičemo nepoštovanje zakona, koji se odnosi na neizdavanje fiskalnih odsečaka i rada na crno. Moram napomenuti da je neizdavanje fiskalnih računa prošlost“, zaključio je Krtolica.

Propisi su takvi da kada prvi put otkrije nepravilno poslovanje Poreska uprava firmu zatvara na 15 dana, drugi put na tri meseca, ako se prekršaj ponovi i treći put, preduzeće ne može raditi godinu dana.

Kako je 021 izveštavao nedavno, pekare su veliki problem i u Novom Sadu, gde ih je od početka godine zatvoreno 19.

Naime, u Novom Sadu je od početka ove godine zbog kršenja zakona privremeno zatvoreno ukupno 35 objekata zbog neevidentiranja prometa putem fiskalne kase, kao i sedam objekata zbog neprijavljenih radnika. Jedan objekat je zatvoren zbog neuplaćivanja pazara, a još jedan zbog neregistrovane delatnosti koju je obavljao.

Autor: RTS/021.rs

Foto:Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar