Home VestiIT i nauka Šta za nas znači akvizicija kompanije Arm od strane Nvidie

Šta za nas znači akvizicija kompanije Arm od strane Nvidie

by bifadmin

Akvizicija kompanije Arm od strane Nvidie će brže preneti veštačku inteligenciju u svakodnevnu upotrebu, piše tehnološki portal The Verge.

Arm je kompanija iz Kembridža u Engleskoj, koja licencira dizajn za ono što je poznato kao arhitektura skupa instrukcija za procesore (CPU). Dakle, oni prodaju samo „uputstva”, a sami ne proizvode procesore, već to rade kompanije koje su im partneri. Dizajn kompanije Arma se nalazi u većini smartfonova na svetu, a u njihove partnere spadaju Apple, Samsung i Qualcomm.

Nvidia, koja je Arm kupila za približno 40 milijardi dolara, jedan je od najvećih proizvođača grafičkih procesora koji se koriste u centrima za podatke veštačke inteligencije (AI). Budući da Arm dizajnira jeftine i štedljive čipove, pokriva potpuno drugo polje od Nvidie, tako da se različite ekspertize kompanija međusobno dopunjuju.

Još pre akvizicije, nagoveštavano je da se Nvidia odlučila na kupovinu kako bi iskoristila efikasnost Armovih procesora i tako smanjila potrošnju u svojim centrima za podatke.

Arm će, sa druge strane, imati korist od velikog broja polja mašinskog učenja u koje je Nvidia zakoračila. Pored čestih objavljivanja zanimljivih istraživanja, oni su se obreli i u poljima robotike, samovozećih automobila, i medicinskih snimanja.

Međutim, mnogo je zanimljivija stvar kako se to sve odnosi na obične potrošače, a ne samo na velike korporacije.

Veštačka inteligencija će doći brže u vaš telefon

Algoritmi mašinskog učenja su se ranije oslanjali na centre podataka kako bi se obavljalo računanje. AI alati su putem interneta slali informacije na ove udaljene servere radi obrade. Danas su, međutim, mnogi alati za mašinsko učenje dovoljno „laki” da mogu da rade na uređajima bez potrebe da se povežu na internet.

Prednosti su veoma jasne: dobijamo bržu obradu podataka, veću sigurnost, i smanjenu potrošnju energije. Upravo to je razlog zašto naši telefoni mogu da nadograđuju fotografije pomoću veštačke inteligencije, i zašto imamo tehnologije poput robota koji dezinfikuju bolnice i tehnologiju koja prepoznaje lica svinja.

Veštačka inteligencija se polako premešta sa cloud servisa na AI algoritme koji se obrađuju na samom hardveru (tzv. Edge AI). Senzori koji su povezani sa veštačkom inteligencijom mogu da ubrzaju plaćanje na kasi, upravljaju viljuškarima, usmeravaju saobraćaj i štede energiju. CEO kompanije Nvidia, Jensen Huang, smatra da će u budućnosti postojati bilioni ovih malih autonomnih računara koje pokreće AI, koji će biti povezani sa izuzetno moćnim centrima podataka u svim krajevima sveta.

Upravo ovaj razvoj može da ubrza nedavno dogovorena saradnja kompanija Nvidia i Arm.

Ipak, kompanije kao što su Apple, Samsung i Qualcomm pokazale su zabrinutost da njihova saradnja sa Armom neće biti više transparentna kao ranije. Pored njih, mnoge kineske kompanije koje korist Arm arhitekturu strahuju da će, zbog zategnutih odnosa sa SAD, morati da pronađu alternativu.

Marko Marković

Izvor: Startit

Foto: geralt, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar