Home VestiEkonomija Zašto se EU više isplati da primi Srbiju kao članicu, nego da se Srbija spontano iseli u EU

Zašto se EU više isplati da primi Srbiju kao članicu, nego da se Srbija spontano iseli u EU

by bifadmin

Ako bi EU primila Srbiju u članstvo, to bi broj njenih stanovnika uvećalo za 1,4%, a poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju – u kojoj smo iznad evropskog proseka – za preko 2%. Ako Srbija ne postane članica, EU bi izgubila ovaj prehrambeni dodatak, a svejedno dobila višak stanovništva zbog kolektivnog iseljavanja građana Srbije u zemlje EU.

Evropskoj uniji je u ineteresu da donese odluku o teritorijalnom proširenju i primi Srbiju kao članicu, umesto da se broj stanovnika Unije spontano poveća za 1,4%, odnosno za još sedam miliona ljudi zbog kolektivnog iseljavanja građana Srbije u zemlje EU.
Srbija bi učlanjenjem u EU, pored doprinosa u porastu stanovništva za 1,4% (ne računajući Albance sa Kosova i Metohoje koje EU ne tretira kao naše sugrađane), uvećala i poljoprivredno-prehrambeni sektor Unije za preko 2%. To je, ujedno, i jedini ekonomski sektor u kome smo natrprosečno razvijeni u poređenju sa EU. U svim drugima smo daleko ispod EU proseka.

Najgori scenario

To znači da ukoliko nas EU ne primi kao državu, rizikuje da svejedno uveća broj stanovnika za 1,4%, ali da ostane bez onih više od 2% poljoprivredno-prehrambenog dodatka.
Doduše, postoji i opcija da EU suzbije našu poljoprivredno-prehrambenu konkurenciju nekontrolisanim izvozom viškova na ovdašnje tržište, a da nas pritom spreči u kolektivnoj seobi. To je najgori scenario: ostaćemo gladni na plodnoj i neobrađenoj zemlji.

Sila u smrznutom voću, cigaretama i sunceokretovom ulju

Evrostat ima bazu iz koje se mogu izvući podaci o proizvodnji, trgovini, količinama i vrednostima industrijske proizvodnje po zemljama. U toj bazi ima i podataka o Srbiji, a na osnovu analize 428 od ukupno 4.476 proizvoda prehrambene industrije, Srbija je sila u odnosu na evropski prosek u sledećim proizvodima.
Prednjačimo u smrznutom voću, jer smo po proizvodnji na drugom mestu u Evropi, a ispred nas je samo Poljska. Ako bi Srbija postala članica EU, uvećala bi njenu proizvodnju smrznutog voća za čak 34,23%.
Sa proizvodnjom cigareta stojimo nešto lošije, jer se one više proizvode u Poljskoj, Nemačkoj i Rumuniji. Ovde podaci nisu potpuni, jer nema podataka za Francusku i još nekoliko većih proizvođača. Kao članica EU, uvećali bismo tamošnju proizvodnju cigareta za oko 13%.

Prednosti u količini, ali ne i u vrednosti

Srbija je na četvrtom mestu i po proizvodnji suncokretovog ulja, posle Bugarske, Mađarske i Rumunije, a naš doprinos kao članice u ovom segmentu bi bilo povećanje proizvodnje EU za 8,05%.
Srbija bi u ukupno 48 proizvoda povećala poljopriverdno-prehrambenu proizvodnju u EU za veći procenat od procenta uvećanja stanovništva Unije ako bi nas primila u članstvo, ili sponatanim iseljavanjem naših ljudi u Austriju, Sloveniju, Slovačku, Nemačku…
Naše prednosti u tih 48 proizvoda su vidljive kada govorimo o količinama. Na žalost, kada govorimo o vrednost proizvodnje, Srbija ima daleko manji značaj, budući da ta vrednost iznosi svega 0, 61% vrednosti proizvodnje poljoprivredno-prehrambenog sektora EU.

Izvor: Miroslav Zdravković, makroekonomija.org

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar