Home VestiEkonomija Bankarske garancije neće doprineti da agencije nastave da rade

Bankarske garancije neće doprineti da agencije nastave da rade

by bifadmin

Većina turističkih agencija će se zatvoriti ukoliko su jedino rešenje za zakonito poslovanje bankarske garancije, smatraju iz udruženja turističkih agencija.

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) i Asocijacija nezavisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) ocenjuju da će većina agencija uskoro da se zatvori i time dovede u pitanje milionske uplate putnika čiji aranžmani nisu realizovani zbog pandemije virusa korona, ako je jedini način da se obezbedi zakonito poslovanje preko bankarskih garancija, koje su detaljno predstavljene u novom Pravilniku o vrsti, visini i uslovima garancije putovanja.

„Tražimo da nam se hitno omogući da radimo tako što će biti potpisani aneksi ugovora prethodnih garancija jer smo u blokadi već 20 dana. Potrebno je vreme kako bi se pronašlo kvalitetno i dugoročno rešenje, kao i uvažavanje struke u izradi novog pravilnika“, navode u saopštenju. Kako su objasnili, detalji o bankarskoj garanciji su samo pravno- formalno rešenje koje ne može da se primeni u praksi i te garancije neće doprineti da agencije nastave da rade.

„Predviđeni iznosi su nedostižni jer manje agencije moraju da imaju garancije od 200.000 evra, što bi značilo zalaganje imovine koja vredi više od toga, dok je za veće turoperatore potrebno više od 400.000 evra“.

UTAS i ANTAS smatraju da jedino individualne polise osiguranja svakog pojedinačnog putovanja mogu da obezbede najbolju zaštitu za putnika.

„Ovakva vrsta osiguranja sigurno neće doprineti značajnom poskupljenju aranžmana jer su i prethodne polise bile uračunate u njegovu cenu“.

Osim hitnosti aneksa, traži se i da predstavnici turističkih agencija budu obavezni deo svih radnih grupa o budućim pravilnicima koji preciznije regulišu njihovu delatnost „jer su u ovom procesu neophodne i informacije iz prakse“.

„Neophodno je da se uvaži mišljenje struke kako ne bismo sa nekom narednom krizom ponovo došli do zabrane obavljanja delatnosti“.

Izvor: B92

Foto: piviso, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar