Home VestiEkonomija ECB će naredne godine razmotriti uvođenje digitalnog evra

ECB će naredne godine razmotriti uvođenje digitalnog evra

by bifadmin

Evropa se mora pripremiti na mogućnost da digitalni evro postane dopunski način plaćanja, piše Fabio Paneta, član Izvršnog odbora Evropske centralne banke.

Ovim rečima on zapravo komentariše rezultate studije koju je objavila ECB, a u kojima piše da bi digitalni evro mogao biti od velike koristi građanima kojima je potreban brži i jednostavniji pristup novcu.

Osim za plaćanje, digitalna valuta mogla bi se upotrebljavati i u situacijama kada se ne preporučuje upotreba papirnog novca (kao sada zbog pandemije), ukoliko su iz nekog drugog razloga ostali vidovi bezgotovinskog plaćanja onemogućeni (u Srbiji poznato kao “nije prošla transakcija, pao sistem”) isl.

Prošle nedelje je i Kristin Lagard, predsednica centralne banke, izjavila da bi digitalni evro mogao da posluži i kao alternativa “privatnim digitalnim valutama”.

Međutim, ECB još nije ni blizu uvođenja ove valute. Naime, tek sredinom naredne godine ovaj predlog trebalo bi da se nađe na razmatranju. A sudeći po tome šta nam je donela prethodna polovina godine, do tada može da se desi mnogo toga.

Foto: jorono, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar