Home VestiPolitika i društvo I u Engleskoj i u Srbiji informatičari okrivljeni za pogrešne podatke o broju preminulih i zaraženih

I u Engleskoj i u Srbiji informatičari okrivljeni za pogrešne podatke o broju preminulih i zaraženih

by bifadmin

U Srbiji se ne poklapa broj preminulih od korona virusa, a u Engleskoj broj inficiranih. U oba slučaja sumnja se na propust informatičara.

Gotovo 16.000 slučajeva korona virusa je ostalo neprijavljeno u Engleskoj, a kao razlog se navodi loša upotreba Excel-a. Za to se okrivljuje tamošnji institut za javno zdravlje, odnosno programeri instituta koji su koristili, kako piše BBC, stari format datoteke poznat kao XLS.

Institut je bio zadužen da objedinjuje i objavljuje podatke koji su im stizali iz različitih intitucija u zemlji, koje su testirale i prijavljivale slučajeve infekcije. U posao su uključene i komercijalne laboratorije koje su podatke dostavljale u CSV formatu.

Gde je nastao problem? Taj stari XLS format Excela u jednom šablonu može da obrađuje oko 65.000 redova podataka, a ne milion i više redova koliko Excel zapravo može. Pošto se za svaki rezultat testa stvara nekoliko redova podataka, u praksi je to značilo da je svaki šablon ograničen na oko 1.400 slučajeva. Jednostavno, kada je taj broj dostignut, automatski je zaustavljen dalji unos podataka, odnosno slučajeva.

Kako kritičari smatraju, svaki učenik računarstva u srednjoj školi bi znao da XLS format koji datira iz 1987. nije najbolji izbor za obradu velike količine podataka. Tamošnji ministar zdravlja se pravda da je takav format nasleđen i da je pre dva meseca doneta odluka da se zameni. Međutim, nije zamenjen Excel, već se podaci o rezultatima testova razlažu u manje serije, kako bi se stvorio veći broj Excel obrazaca.

Ne bi to bio prvi put da Excel utiče na medicinu i nauku. U svetu se već radi na menjanju imena ljudskih gena da ih Excel ne bi čitao kao datume.

U Srbiji pogrešni podaci o broju preminulih

Za to vreme u Srbiji se još utvrđuje gde su tačno iscureli podaci na putu od unosu u bazu do konferencija za medije. Za sada su jedino javno optuženi informatičari za to što se broj preminulih koji postoji u bazi i broj koji je utvrdio član Kriznog štaba, ne poklapaju s ranije objavljenim podacima. No, u Srbiji se nije koristio Excel, već naprednija baza, stvorena za nedelju dana.

Da podsetimo, još u junu je BIRN objavio da se manipuliše brojevima o preminulima od Kovida-19. Prema podacima do kojih je ovaj medij došao, do tada je u Srbiji više od 630 ljudi umrlo od korone, što je za 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period, koji iznosi 244. Iz BIRN-a pak iznose sumnju da su za ovaj propust krivi informatičari.

Izvor: Startit,

Foto: Edar, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar