Home VestiPolitika i društvo Invazija majmuna na svete saudijske gradove

Invazija majmuna na svete saudijske gradove

by bifadmin

Usred korona-krize koja će ih mnogo koštati, saudijske vlasti se suočavaju sa još jednom neplaniranom nezgodom. One moraju izdvajati finansijska sredstva i za borbu protiv najezde majmuna na svoje svete gradove.

Ovih dana babuni su u velikom broju pohodili Meku, Taif i Asir, svete gradove u Saudijskoj Arabiji. Tamošnji ministar za životnu sredinu, vodu i poljoprivredu je naložio da se hitno iz budžeta izdvoje određena sredstva za saniranje štete koju su majmuni napravili u ovim gradovima. Osim materijalne štete koju su izazvali, poput uništavanja zasada, kuća i automobila, babuni su nasrtali i na lokalce.

Oko 65 odsto babuna u Saudijskoj Arabiji živi u divljini. Ostali “stanuju” u gradovima i njihovoj blizini, i veoma su zavisni od hrane koju nalaze u njima. Najčešće se prehranjuju na okolnim farmama, uništavajući voćnjake. Međutim, u poslednje vreme su sve agresivniji, pa se ne libe ni napada na ljude kako bi došli do obroka. U potragu za hranom idu u grupama, tako da nije lako odbraniti se od njih.

Izvor: Gulfnews

Foto: ArtTower, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar