Home VestiEkonomija Katić: Pred našim očima se odvija neviđena globalna preraspodela bogatstva

Katić: Pred našim očima se odvija neviđena globalna preraspodela bogatstva

by bifadmin

Ekonomista Nebojša Katić izjavio je da se tokom pandemije koronavirusa u svetu odvija „neviđena“ globalna preraspodela bogatstva čije će najveće žrtve biti najsiromašnije stanovništvo u razvijenim državama, kao i siromašne države „koje još nisu svesne šta im se sprema“.

U razgovoru za portal Sindikata Nezavisnost, Katić je rekao da ostaje pri svom stavu od pre sedam meseci da je pandemija „dar s neba za zapadne vladajuće političke i ekonomske strukture“, a da je, kako vreme prolazi, „sve sigurniji da nije pogrešio“.

„Pred našim očima se odvija neviđena globalna preraspodela bogatstva. Najveće žrtve će biti najsiromašniji slojevi stanovništva u razvijenim državama, kao i siromašne države koje još uvek nisu svesne šta im se sprema. Iz ove krize one će izaći zadužene do nosa, biće u nemilosti kreditora, moraće dodatno da smanjuju ionako jadnu javnu potrošnju, i prodavaće sve što im je još preostalo da bi se oslobodile duga. Meni se čini da u Srbiji još nema svesti o tome“, rekao je on.

Govoreći o različitim tranzicionim ekonomskim politikama, Katić je ukazao da je „aktivna uloga države bila ključna u svim uspešnim modelima razvoja, kako na Zapadu, tako i na Istoku“, ali da se to u Srbiji „sakriva od javnosti“ zato što ta „empirijska činjenica negira vladajuću neoliberalnu doktrinu na čijoj promociji su i nastale karijere najuticajnijih ekonomista, koje su, čak i finansijski, podsticane spolja“.
Izvor: N1

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar