Home VestiPolitika i društvo Kina nezadovoljna time što Britanija stanovnicima Hong Konga nudi britansko državljanstvo

Kina nezadovoljna time što Britanija stanovnicima Hong Konga nudi britansko državljanstvo

by bifadmin

Kina je upozorila Britaniju da „hitno ispravi svoje greške“ pod kojima podrazumeva nuđenje svog državljanstva građanima Hong Konga.

Najmnogoljudnja azijska zemlja je ove godine usvojila zakon koji će smanjiti autonomiju Hong Konga, posle čega su buknuli protesti, ali ispostavilo se da se sukob oko te teritorije ne tiče samo njih, već se može proširiti i na druge države.

Kina je naime upozorila Ujedinjeno Kraljevstvo da je to što nudi državljanstvo za skoro tri miliona građana Hong Konga – velika greška. Prema mišljenju kineskih vlasti ova ponuda Britanaca je mešanje u njihova domaća pitanja.

Inače, mogućnost sticanja britanskog državljanstva ne nudi se svim građanima Hong Konga, već samo onima koji imaju mogućnost posedovanja britanskog pasoša za inostrane građane, koji važi za stanovnike britanskih kolonija čiji roditelji su bili stanovnici britanskih teritorija. To znači da za britansko državljanstvo mogu aplicirati samo oni građani Hong Konga koji su rođeni pre 1997. godine, dakle pre pripajanja ove teritorije Kini.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva smatraju da neće svi aplicirati za njihovo državljanstvo, već oko milion ljudi. Svi koji ga dobiju, biće u mogućnosti da započnu život na Ostrvu.

Izvor: BBC

Foto: stokpic, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar