Home VestiEkonomija London će zbog Bregzita izgubiti status evropske prestonice trgovine deonicama

London će zbog Bregzita izgubiti status evropske prestonice trgovine deonicama

by bifadmin

Sve je izvesnije da će London zbog Bregzita izgubiti status evropske prestonice trgovine deonicama s milijardama evra prometa na dnevnom nivou.

Još uvek se više od polovine ukupne trgovine evropskim deonicama realizuje u Londonu, ali je bez dogovora u pregovorima Londona i Brisela izvesno da će se taj promet seliti unutar teritorija EU.

Investitori strahuju da će se disperzija i usitnjavanje trgovine odraziti kroz pad cena deonica.

Prošlog meseca na londonskoj berzi vlasnika je promenilo 7,2 bilijardi vrednih deonica kompanija sa sedištem u EU, što je oko 60 odsto ukupnog prometa deonicama u Londonu.

Nada da bi se evropskim deoničarima mogao dozvoliti nastavak trgovine u Londonu nije previše realna, piše Gojko Drljača za portal Novac.

To se vidi i iz slučaja Švajcarske gde je EU de fakto onemogućila listanje EU hartija od vrednosti. To je dovelo do rasta troška trgovine deonicama u Cirihu.

Prema procenama pojedinih stručnjaka oko 30 odsto trgovine deonicama iz Londona preseliće se u EU.

Asocijacija za finansijska tržišta Evrope, najveća lobistička grupa brokera i investitora, trenutno snažno pritiska obe strane, London i Brisel, da postignu dogovor.

Glavni argument im je da bez dogovora EU investitori neće moći da pristupe bazenima likvidnosti za EU deonice, kao i da oni koji upravljaju novcem neće moći da realizuju transakcije po najboljim mogućim cenama.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar