Home VestiPolitika i društvo Milenijalci su nezadovoljni demokratijom

Milenijalci su nezadovoljni demokratijom

by bifadmin

Mladim ljudima širom sveta ne sviđa se kako demokratija funkcioniše u današnjem društvu, pokazuje poslednje Kembridžovo istraživanje na ovu temu. Demokratskim sistemom posebno su nezadovoljni milenijalci iz Evrope, Severne Amerike, Afrike i Australije.

U milenijalce inače spadaju generacije rođene između 1981. i 1996. godine. Oni su sada u punoj radnoj snazi i predstavljaju najveću starosnu grupaciju na svetu. Prethodili su im Generacija X, rođena od 1965. do 1981. i tzv. “bejbibumeri” koji su na svet došli između 1944. i 1964. godine.

Međutim, iako to nije uobičajeno za mlade generacije, ispostavilo se da su milenijalci zapravo manje demokratični od svojih starijih sugrađana. Ovo je, kako piše Rojters, posebno uočljivo u SAD, Brazilu, Meksiku, Južnoafričkoj Republici, Francuskoj, Australiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Ipak, nije svuda baš tako crna slika. Zadovoljstvo demokratijom među mlađom populacijom raste u Nemačkoj, Južnoj Koreji i mnogim postkomunističkim državama u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Glavni razlog za nezadovoljstvo funkcionisanjem demokratije je, prema autorima ove studije, velika ekonomska nejednakost među građanima, što i ne čudi ako se ima u vidu da, primera radi, u SAD milenijalci čine četvrtinu populacije a imaju samo tri odsto celokupnog bogatstva. U toj zemlji najbogatiji su bejbibumeri koji “drže” 21 odsto bogatstva.

Osim novca, na njih utiče i rastući populizam koji je vidljiv širom sveta posebno u kriznim vremenima.

Foto: Olichel, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar