Home VestiEkonomija OECD: Neuspeh pregovora o porezima koštao bi svet 100 milijardi dolara

OECD: Neuspeh pregovora o porezima koštao bi svet 100 milijardi dolara

by bifadmin

Ako se države uskoro ne dogovore o novim međunarodnim propisima vezanim za digitalno oporezivanje, svetski BDP će se smanjiti za najmanje jedan odsto. Nastavak međunarodnih sporova oko oporezivanja velikih digitalnih kompanija koštao bi svetsku privredu 100 milijardi dolara, upozoravaju predstavnici OECD-a.

Svetska privreda bi mogla da padne za više od jedan odsto ako propadnu pregovori o prekograničnom oporezivanju i umesto toga dođe do dalje eskalacije trgovinskih ratova, upozorili su predstavnici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Sve veći broj zemalja zahteva da velike, profitabilne multinacionalne kompanije plaćaju pravedne poreze na temelju međunarodnih propisa, s obzirom na prenapregnute budžete usled posledica Kovida-19, ističe se u saopštenju.

Obeshrabriti izbegavanje poreza

Cilj pregovora je da se ažuriraju međunarodni poreski propisi i prilagode dobu digitalne trgovine, posebno kako bi se obeshrabrile velike internet kompanije poput Gugla, Fejsbuka i Amazona da dobit prijavljuju u zemljama s niskim porezima, a ne u onima u kojima prodaju usluge i proizvode.

Budući da novi međunarodni poreski režim još nije uspostavljen, sve više država samostalno priprema poreze na digitalne usluge, na šta kabinet američkog predsednika Donalda Trampa odgovara pretnjom da će preduzeti protivmere. U najgorem scenariju, ti sporovi bi mogli da smanje globalni BDP za više od jedan odsto, procenjuju u OECD-u, pod čijim krovom se vode globalni pregovori.

Gubitak ili dobitak od 100 milijardi dolara

Novi propisi o digitalnom oporezivanju i predloženi minimalni globalni porez, povećali bi prihode od globalnog korporativnog poreza za 1,9 do 3,2 odsto, odnosno za 50 do 80 milijardi dolara godišnje.

Iznos bi mogao dostići i 100 milijardi dolara, ako se uključi važeći minimalni američki porez na dobit ostvarenu u inostranstvu, što bi odgovaralo iznosu od oko četiri odsto prihoda od globalnog korporativnog poreza. Dugoročno, to znači da bi se svetski privredni rast smanjio samo za 0,1 odsto, izračunali su u OECD-u.

OECED-ov predlog budućeg sporazuma prihvatilo je 140 zemalja koje najavljuju nastavak pregovora. Ključno pitanje koje tek treba da se reši je veličina preduzeća koja će biti podložna obavezi plaćanja poreza, što će olakšati dogovor o tehničkim parametrima, kaže se u saopštenju.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar