Home VestiEkonomija U Ženevi minimalna mesečna zarada 4.086 franaka

U Ženevi minimalna mesečna zarada 4.086 franaka

by bifadmin

Ženeva će uvesti minimalnu zaradu od 4.086 švajcarskih franaka mesečno, za koju se navodi da je najviša na svetu. Oko 500.000 birača tog kantona odobrilo je minimalnu zaradu koju su predložili lokalni sindikati i levičarske stranke, nakon što su je dva puta odbacivali 2011. i 2014. godine, preneo je britanski „Gardijan“.

Minimalna isplata po radnom satu je 23 švajcarskih franaka, dvostruko više nego u susednoj Francuskoj, sa zagarantovanom minimalnom mesečnom zaradom od 4.086 švajcarskih franaka na osnovu radne nedelje od 41 sata, ili 49.000 švajcarskih franaka godišnje u jednom od najskupljih gradova na svetu za život.

Televizija Frans 3 izvestila je da je ta mera usledila nakon što je švajcarski grad, čija ekonomija zavisi od turističkih i poslovnih posetilaca, posebno pogođen epidemijom kovida 19, a redovi ispred „banaka hrane“ sve veći.

Mišel Šara, predsednik orgnizacije „Grupmen transfrontalije europen“ opisao je rezultat glasanja kao znak solidarnosti sa siromašnima u gradu.

„Kovid je pokazao da određeni deo švajcarske populacije ne može da živi u Ženevi … 4.000 (švajcarskih franaka) je minimum da ne padnete ispod granice siromaštva i ne nađete se u veoma teškoj situaciji“, rekao je Šara.

On je dodao da će od te mere imati koristi od 30.000 slabo plaćenih radnika, od kojih su dve trećine žene.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar