Home VestiEkonomija Akcionari u svetu ostaće kratki za 263 milijarde dolara dividendi

Akcionari u svetu ostaće kratki za 263 milijarde dolara dividendi

by bifadmin

Posle ogromnog pada isplate dividendi u drugom i nešto manjeg u trećem kvartalu, akcionari u svetu bi mogli ostati uskraćeni za 263 milijarde dolara do kraja godine. Dividende rastu jedino u Kini i Hong Kongu. Među prvih deset kompanija koje su u trećem kvartalu isplatile najveće dividende, tri su iz Kine. Ipak, kompanija Microsoft je ta za koju se prognozira da će ove godine isplatiti najveću dobit akcionarima.

Globalni iznos dividendi isplaćenih ove godine biće manji za 17,5 do 20 odsto, odnosno za približno 263 milijardi dolara zbog posledica korona krize, navodi se u izveštaju investicione kompanije Janus Henderson.
Iako je najnovija procena povoljnija u odnosu na one koje su iznosili finansijski analitičari na samom početku krize, ovo je najveći pad isplaćenih dividendi još od 2009. godine, kada je globalna finansijska kiriza bila na vrhuncu.

Drugi kvartal očajan, treći nešto bolji

Dividende su vodeći izvor zarade od ulaganja u akcije za dugoročne investitore, poput penzionih fondova. Međutim, da bi izdržale krizu izazvanu korona virusom, svetske kompanije su u trećem kvartalu isplatile 329,8 milijardi dolara dividendi akcionarima, što je manje za 55 milijardi dolara, odnosno za 11,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
To je ipak blaži pad u poređenju sa drugim kvartalom ove godine, kada je iznos isplaćenih dividendi bio manji za 22 odsto, odnosno za 108 milijardi dolara na godišnjem nivou. U izveštaju se napominje da usporavanje pada u trećem tromesečju nije ravnomerno raspoređeno, odnosno da su za to najzaslužniji pojedini sektori i tržišta u onim delovima sveta koji su se pokazali otpornijim na krizu.

Microsoft na putu da najviše usreći svoje akcionare

Prema sektorskoj podeli, u trećem tromesečju najgore su prošle kompanije koje zavise od potrošnje krajnjih korisnika, a da nisu u pitanju svakodnevna potrošna dobra, poput proizvođača automobila i turističkih kompanija. U tim sektorima je zabeležen pad od 43 odsto.
Značajno su pogođene i kompanije koje posluju u oblasti medija, avio prevoza i u bankarskom sektoru, dok su farmaceuti, prehrambene kompanije i trgovci hranom isplaćivali više dividende.
Odlično poslovanje tehnoloških kompanija tokom pandemije vidljivo je i u njihovoj politici isplate dividendi. Tako je Microsoft na putu da ove godine postane kompanija koja je isplatila najveću dobit akcionarima, s očekivanim rastom od 10 odsto u četvrtom kvartalu.

Dividende rastu jedinu u Kini i Hong Kongu

Posmatrano prema najvećim tržištima u svetu, najviše su stradali akcionari u Velkoj Britaniji gde su dividende manje za 42 odsto, a sledi Australija s padom od 40 odsto. Isplate u Japanu snižene su za 16 odsto, a dividende su najviše smanjili tamošnji izvoznici. U poređenju sa drugima, akcionari u Sjedinjenim Državama nisu prošli toliko loše, budući da su isplaćene dividende bile manje za četiri odsto, ali je na američkom tržištu uočen i pad u otkupu akcija.
Jedina svetla tačka na sumornoj mapi neisplaćenih dividendi su Kina i Hong Kong. Dividende su na ovim tržištima porasle za 3,3, odnosno čak za 10 odsto.
Šta više, China Construction Bank je prva na listi po visini isplaćenih dividendi u trećem tromesečju, a u prvih 10 su još dva kineska predstavnika: China Mobile na trećem mestu i Industrial & Commercial Bank of China na devetom.

Scenariji do kraja godine

Analitičari investicione kompanije Janus Henderson prognoziraju dva scenarija za akcionare do kraja godine. Prema takozvanom optimističnom, globalni pad isplaćenih dividendi će iznositi 17,5 odsto, što znači da akcionari mogu da se nadaju ukupnoj sumi od 1,2 biliona dolara. Lošija prognoza ukazuje da bi pad moga biti veći od 20 odsto, što smanjuje ukupnu sumu na 1,16 biliona dolara.

U izveštaju se ocenjuje da je ovo bila najgora godina za akcionare još od prethodne finanijske krize, ali i da postoji „tračak nade“. On se ogleda u podatku da su kompanije koje su odmah po izbijanju pandemije obustavile isplatu dividendi, u međuvremenu počele ponovo da ih isplaćuju ali u manjim iznosima.

U sledećoj godini sve se vrti oko vakcine

Najveća nada, naravno, polaže se u skorašnju distribuciju vakcine protiv Kovida-19. Autori izveštaja prognoziraju da će od toga kada će vakcina postati dostupna i kojom brzinom će se život vraćati u normalu, zavisiti i isplata dividendi sledeće godine.

Ako oporavak bude išao sporije i dalje bude na snazi uslovaljavanje paketa pomoći, pre svega u Evropi, da kompanije koje dobijaju pomoć ne mogu da isplaćuju dividende – onda će isplata nastaviti da stagnira.
U drugoj varijanti, koja podrazumeva bržu normalizaciju zdravstvene, pa time i ekonomske situacije, autori izveštaja procenjuju da bi iznos isplaćenih dividendi mogao da poraste i do 12 odsto, te da će čak i kompanije iz najpogođenijih sektora početi da isplaćuju dividende svojim akcionarima.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar