Home VestiIT i nauka AstraZeneca napravila propust u testiranju vakcine

AstraZeneca napravila propust u testiranju vakcine

by bifadmin

Farmaceutska kuća AstraZeneca objavila je da je napravila grešku prilikom testiranja vakcine protiv korona virusa. Naime, ispostavilo se da su pacijenti koji su dobili pola doze stekli bolji imunitet od onih koji su primili celu.

Kako piše Biznis Insajder, veći deo pacijenata je dobio dve pune doze ove vakcine, a manji samo pola doze u prvom vakcinisanju a u drugom celu. Zanimljivo je da je vakcina pokazala 90 odsto efikasnosti kod onih koji su primili pola doze, a kod onih koji su primili celu samo 62 odsto.

Zato je naknadno testirana na dve grupe isipitanika, kako bi bio utvrđen potencijal pola i potencijal pune doze.

Razlog za to je mali broj onih koji su primili pola doze, koji nije reprezentativan i ne može služiti za zvaničnu statistiku o efikasnosti vakcine. Osim što je ta grupa bila mala, niko u njoj nije bio stariji od 55 godina, tako da nije obuhvaćen rizičniji deo populacije.

To znači da se ova vakcina za sada ne može nazvati dovoljno efikasnom.

Ukoliko se u daljem istraživanju utvrdi da je vakcina nešto malo efikasnija od 62 odsto, koliko je bila efikasna među najvećom grupom ispitanika, to i dalje neće biti dobar rezultat, ali pojedini naučnici ne bi olako odustali od nje jer ona može imati širu primenu od konkurentskih vakcina. Ona je naime stabilna na temperaturama koje proizvode frižideri, za razliku od vakcine Pfizer i BioNtech koja se mora čuvati na –70 Celzijusa.

Foto: pearson0612, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar