Home Promo Boš i USAID nagradili najbolje pokretače promena za 2020.

Boš i USAID nagradili najbolje pokretače promena za 2020.

by bifadmin

Beogradska otvorena škola (BOŠ) je, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dodelila nagrade najboljim pokretačima promena za proteklu godinu. Nagrade su namenjene isticanju najinspirativnijih i najuspešnijih kampanja javnog zagovaranja i podsticanju drugih da rade na pozitivnim promenama u svojoj zajednici.

Tokom događaja, Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, izjavila je: „Uz veliku zahvalnost neumornih aktivista organizacija civilnog društva i podršku međunarodnih i domaćih organizacija sa zadovoljstvom ću učestvovati u dijalogu koji je pred nama, a koji treba da ohrabri sve koji žele da stupe u dijalog. Ideja je da budemo na usluzi razvoja dijaloga. Moj predlog jeste da svi na javnim pozicijama slušaju kritiku i da to bude na korist čitavog društva, a da predstavnici civilnog društva dele svoje znanje sa svim građanima i građankama Srbije.“

„Države koje najviše napreduju su one koje neguju konstruktivnu saradnju između vladinog i nevladinog sektora, uključujući civilno društvo, privatni biznis i medije”, dodala je g-đa Šenli Pinčoti (Shanley Pinchotti), vršilac dužnosti direktora USAID Srbija.

Nagrade za Pokretače promena 2020 dodeljene su u četiri kategorije:

I kategorija: Saradnjom do promene, primeri dobre prakse i uspešne saradnje javnih vlasti i organizacija civilnog društva
● Dobitnik nagrade: Savez slepih Srbije za inicijativu „Ratifikacija Marakeškog sporazuma“ koji ima za cilj veću pristupačnost formata pisanih materijala za slepe, slabovide i druge osobe sa invaliditetom.

II kategorija: Prvi glas građana – kampanjа koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj građana oko nekog cilja.
● Dobitnik nagrade: „Čepom do osmeha“ istoimene inicijative

III kategorija: Pohod na aktivizam – uspešne inicijative neformalnih grupa, a u okviru koje su nagradu podelila dva projekta.
● Dobitnici nagrade: Neformalna grupa „Pakleštica UVEK“ i inicijativa „Odbranimo Teslu“ iz Pančeva.

IV kategorija: Pokretač promena
● Dobitnica nagrade: Milja Vuković, Zero & Low Waste Serbia

Zahvalnice su dodeljene sledećim inicijativama:

● Radmili Urošević, inicijativa „Volonterski servis Zvezdare“ – za doprinos jačanju volonterizma
● Književnom festivalu Užičke gimnazije za inicijativu „Na pola puta“ – za doprinos mladih prekograničnoj i regionalnoj saradnji
● Seoskom kulturnom centru Markovac – za rodnu ravnopravnost i poboljšanje kulture u ruralnim zajednicama
● Grupi Kotež – za mobilizaciju zajednice
● Grupi Somborske šnajderke – za solidarnost u krizi

Događaj je organizovan u okviru projekta „Aktivni građani: bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju u Srbiji” koji podržava USAID, a sprovodi BOŠ.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar