Home VestiEkonomija Srpski deo „Turskog toka“ odlaže se najverovatnije do proleća

Srpski deo „Turskog toka“ odlaže se najverovatnije do proleća

by bifadmin

Početak rada srpskog dela gasovoda „Turski tok“ moglo bi da bude odloženo najmanje do proleća iduće godine. Mogući razlog je kašnjenje u izgradnji kompresorske stanice u Srbiji, piše ruski list „Komersant“.

Analitičari navode da će ruski „Gasprom“, ako se u obzir uzme pomeranje rokova za završetak drugog gasovoda, „Severnog toka 2“, iskomplikovati plan za protok gasa preko Ukrajine u prvoj polovini 2021. godine.

Završetak izgradnje dela „Turskog toka“ u Srbiji, kroz koji gas treba da stigne do Mađarske i drugih zemalja Centralne Evrope, mogao bi da bude odložen do proleća 2021. godine, navodi energetski portal „Platts“, pozivajući se na dva izvora bliska projektu, prenosi „Komersant“.
„Gasprom“ se nije oglašavao tim povodom.

Zapelo u Bugarskoj

Srpski deo „Turskog toka“, koji od Zaječara do Horgoša povezuje bugarski deo gasovoda sa mađarskim, dugačak je 403 kilometara i ima kapacitet 13,9 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Gas je preko „Turskog toka“ do Bugarske, Grčke i Severne Makedonije krenuo početkom ove godine, ali je početak isporuka ka Srbiji i Mađarskoj, planiran za prvu polovinu ove godine, već bio odložen za kraj ove godine, jer Bugarska nije mogla da završi svoj deo na vreme.
Bugarski premijer Bojko Borisov u junu je to odlaganje pripisao uticaju pandemije korona virusa na nabavku opreme za kompresorsku stanicu i obećao završetak izgradnje gasovoda do kraja godine.

Ali zapelo je i u Srbiji

Dva izvora portala „Platts“ sada prenose da kasne i radovi u Srbiji.
„Komersant“ dodaje da je to kazao i predsednik Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić, koji je za beogradske „Novosti“ rekao da su cevi bugarskog i srpskog dela gasovoda povezane, ali da izgradnja ne može biti završena pre maja 2021. godine.
Ali, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović ipak očekuje okončanje radova do 31. decembra, piše „Komersant“.

„Gasprom“ ima dva izbora

Uz puni kapacitet gasovoda „Turski tok“ i „Severni tok 2“, „Gasprom“ se nada da će u potpunosti moći da napusti tranzit gasa preko Ukrajine.
Uzimajući u obzir teškoće u izgradnji „Severnog toka 2“, „Gasprom“ bi mogao da se suoči s izborom da ili unapred rezerviše dodatni kapacitet kroz ukrajinski sistem, ili da u nadi da zima neće biti hladna i da će evropske zalihe gasa biti dovoljne, smanji isporuku čekajući povezivanje evropskog dela „Turskog toka“ sredinom naredne godine, navodi analitičarka „Vajgon konsaltinga“ Marija Belova.
Ona preporučuje prvo rešenje za prvih šest meseci 2021. godine, prenosi „Komersant“.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar