Home VestiEkonomija Brat Pabla Eskobara tužio najvredniji evropski finteh startap  

Brat Pabla Eskobara tužio najvredniji evropski finteh startap  

by bifadmin

Kompanija „Escobar Inc“ kojom upravlja Roberto Eskobar, brat preminulog kolumbijskog narkobosa Pabla Eskobara, tužio je najvredniji evropski finteh startap, švedsku kompaniju „Klarna“. Eskobar je zajedno sa izvršnim direktorom svoje kompanije, Šveđaninom Olafom Gustafsonom, koga zovu „El Silencio“, pokrenuo sudski postupak u Kaliforniji. Optužili su kompaniju „Klarna“, koja se bavi finansijskim uslugama preko interneta, da su prodali njihove pozlaćene mobilne telefone marke „Escobar“ preko svoje platforme i da im nisu prosledili novac. 

„Escobar Inc“, kompanija Pablovog brata Roberta Eskobara pod vođstvom izvršnog direktora, Šveđanina Olafa Gustafsona, tvrdi da im švedska finteh kompanija „Klarna“ duguje 400.000 evra za hiljadu mobilnih telefona robne marke „Escobar“, koji su prodati preko njene platforme. Iako sporan iznos nije veliki za ovu švedsku firmu vrednu 10,6 milijardi dolara, to bi moglo da zaustavi njen izlazak na američku berzu.

„Imam dobre advokata i garantujem vam da ćemo pobediti na sudu“, rekao je Gustafson novinarima povodom tužbe. U „Klarni“, pak, kažu da su zadržali novac, jer imaju informacije da prodati telefoni nikada nisu dostavljeni kupcima.

Svađa oko pozlaćenih telefona

Roberto Eskobar je osnovao kompaniju „Escobar Inc“ još 1984. u Kolumbiji, a poslednjih šest godina bavi se zaštitom porodičnog imena, pa često tužaka firme i ljude koji se koriste imenom „Escobar“ za prodaju proizvoda.

Tako je 2016. godine tužio „Netfliks“ zbog serije „Narkos“ i na kraju se s njima nagodio izvan suda. Na sud je slao i kompanije kao što je „Epl“, ali tužba protiv  „Klarne“ ne odnosi se na zaštitu marke „Escobar“, nego na pokušaj kompanije da koristi reputaciju narkobosa za prodaju pozlaćenih telefona i zadrži na taj način stečene prihode.

Sve je počelo prošlog decembra, kada je kompanija „Escobar Inc“ predstavila „Escobar Fold 1“, preklopni pametni telefon presvučen zlatom. Ovaj telefon, kao i sledeći modeli „Fold 2“ i „Gold 11 Pro“, ustvari su modeli „Royole FlexPai“, „Samsung Galaxy Fold 2“ i „iPhone 11“, prekriveni tankim slojem zlata ili zlatnim nalepnicama. Kompaniju su tada kritikovali i zbog korišćenja oskudno odevenih žena u svojoj reklami, a pojavile su se i informacije o tome kako telefoni nikad nisu isporučeni kupcima.

Eskobarovi mobilni telefoni prodavali su se daleko ispod tržišne cene originalnih modela; „Escobar Gold 11 Pro“ nudio se za 499 dolara, što je upola manje od cene originala „iPhonea 11“. Takva cena, tvrdili su u Eskobarovoj kompaniji, postignuta je zahvaljujući jeftinim ponudama iz kineskog grada Šenžena.

Preduzetnik s kalašnjikovim u ruci

Roberto Eskobar upravlja kompanijom uz pomoć mladog izvršnog direktora Olafa Gustafsona. Ovaj Šveđanin grčkog porekla je svoju preduzetnički karijeru započeo kao sedamnaestogodišnjak, pokrenuvši izdavačku kuću i časopis o stripovima. U objavama na Tviteru mogu se videti njegove fotografije na kojima pozira u crnom odelu, s teškim zlatnim lancem oko vrata i s kalašnjikovim u ruci.

Nakon što je 2009. objavio prevedenu verziju stripa o životu američke pop zvezde Majkla Džeksona, odlučio je da napravi video igru o njemu. Otišao je u Ameriku gde je naleteo na režisera koji je snimio dokumentarac o Pablu Eskobaru. Tada mu je Gustafson predložio da bi video igra o šefu kolumbijske narkomafije bila još bolji potez.

Bratu nekadašnjeg narko bosa se ta ideja svidela, pa je 2014. godine postavio Gustafsona, koji je tada imao samo 21 godinu, za izvršnog direktora svoje kompanije „Escobar Inc“. Roberto Eskobar je prošle godine osnovao i „Pablo Phone“, londonsku firmu koja je trebalo da vodi elektronsku trgovinu za „Escobar Inc“. Gustafson se uz pomoć porodičnog holdinga u Švedskoj povezao s finteh kompanijom „Klarna“, s ciljem da preko nje prodaje Eskobarove telefone.

Svi pošteni, jedino se ne zna ko je moralniji  

Model „Escobar Fold 1“ je počeo da se prodaje u decembru prošle godine. Gustafson tvrdi da je za tri dana prodato hiljadu komada, da bi „Klarna“ naprasno zaustavila dalju prodaju, navodno iz etičkih razloga.

„Klarna“ je odbila da plati Eskobaru telefone koje je prodala putem svoje platforme, jer oni navodno nikad nisu stigli do kupaca. Od kolumbijske firme su zatražili podatke o isporuci nasumce odabranih dvadesetak uređaja. I dok u „Klarni“ tvrde da nikada nisu dobili zadovoljavajući odgovor, „Escobar Inc“ i Gustafson tvrde da su uradili sve što se od njih tražilo.

„Dali smo im dokaze da smo poslali uređaje i da su svi uređaji isporučeni. Dali smo im čak i dokaze da smo platili poštarinu, sve kako bismo pokazali da nije reč o prevari“, pravdao se Gustafson medijima.

Kako god bilo, „etički obzirna“ švedska kompanija kojoj nije smetalo da uđe u posao sa partnerom ovakve reputacije, zadržala je četiri miliona švedskih kruna, što je oko 400.000 evra i kako za sada stoje stvari – ne namerava da ih vrati. U međuvremenu, telefoni i dalje mogli da se kupuju uplatom direktno na račun Gustafsonove filijale u Švedskoj.

Nećete vi meni na berzu

Gustafson, kojeg na službenoj internet stranici preduzeća „Escobar Inc“ nazivaju „El Silencio“, tvrdi da su svi proizvodi, naručeni i plaćeni putem platforme švedske finteh kompanije, poslati kupcima. Gustafson je pokrenuo sudski proces protiv „Klarne“ pred sudom u Kaliforniji, u kojoj i živi. Veruje da će njegova tužba usporiti, pa možda i zaustaviti izlazak ovog najvećeg evropskog fintech startapa na američku berzu.

U „Klarni“ se, naravno, nadaju da će slučaj biti odbačen, ali se i pripremaju za proces koji bi mogao da započne sledeće godine.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar