Home VestiEkonomija Cene nafte na najnižim nivoima u poslednjih pet meseci

Cene nafte na najnižim nivoima u poslednjih pet meseci

by bifadmin

Cene nafte prošle nedelje oštro su pale zbog najave uvođenja karantinskih mera u Evropi ali i neizvesnosti koja prati američke predsedničke izbore.

Cena barela na londonskom tržištu prošle nedelje potonula je za 10,3 odsto, na 37,46 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,2 odsto, na 35,79 dolara.

Danas je cena brenta pala za 4,3 odsto na 36,3 dolara po barelu, a američke sirove nafte za 4,5 odsto na 34,17 dolara po barelu.

Jedan od razloga za ovaj pad je oprez investitora zbog najavljenih karantinskih mera na Starom kontinentu, budući da svi znamo šta se desilo sa tržištem nafte poslednji put kada su one uvođene.

Doprinela mu je međutim i neizvesnost koja prati američke predsedničke izbore jer analitičari predviđaju dalji pad njene cene ukoliko Bajden pobedi u trci za američkog predsednika. On je naime najavio popuštanje sankcija nametnutih Iranu zbog nuklearnog programa, što bi doprinelo rastu količine ovog energenta na tržištu, i to u trenutku kada je potrošnja na veoma niskim nivoima.

Izvor: Oilprice

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar