Home VestiEkonomija „Dajte nam pare i nemojte da nas uznemiravate“

„Dajte nam pare i nemojte da nas uznemiravate“

by bifadmin

Mađarska i Poljska blokirale su briselski budžet namenjen pomoći za saniranje posledica pandemije. Obe zemlje se pribojavaju da će Brisel pooštriti kontrolu vladavine prava. EU se suočava sa još jednom krizom.

Evropski poslanik Zelenih Danijel Frojnd je ljut, kao i mnoge njegove kolege, zbog ponašanja Mađarske i Poljske, koje on opisuje rečenicom: „Dajte nam pare i nemojte da nas uznemiravate“.

Predstavnici te dve zemlje su na sastanku s kolegama blokirale budžet Evropske unije za narednih sedam godina. Desne nacionalne vlade u Varšavi i Budimpešti, koje su izložene kritici zbog potkopavanja pravne države, uložile su veto na usvajanje zajedničkog budžeta koji se sastoji od 1,1 biliona evra redovnih sedmogodišnjih sredstava, ali i od dodatnih 750 milijardi za fond koji bi trebalo da pomogne prevazilaženju recesije izazvane pandemijom, piše Dojče vele.

„Ucena, samovolja, ropstvo“

Komisija Evrpske unije, Evropski parlament i 27 zemalja članica dogovorili su se o najvećem finansijskom paketu u istoriji EU. U julu su na samitu šefovi država i vlada proveli četiri dana i noći u pregovorima. Mađarska i Poljska odbijaju takozvani „mehanizam pravne države“. Te dve zemlje dogovorile su se u julu da je taj mehanizam deo finansijslog paketa.

Tim mehanizmom bi države članice mogle da budu prisiljene da, na primer, garantuju nezavisnost pravosuđa. U suprotnom gube pravo na novac iz budžeta Unije. Poljska i Mađarska su taj mehanizam nazvale ucenom.

Mađarska ministarka pravosuđa Judit Varga je najavila da Budimpešta neće praviti kompromise. Šef kabineta poljskog premijera Mihal Dvorčik je izjavio da ostale članice Evropske unije žele da podvrgnu Poljsku „samovoljnim odlukama činovnika EU“. Ministar pravosuđa Zbignjev Žobro je čak govorio o „institucionalnom ropstvu“ koje preti Poljskoj.

Nemačka kao predsedavajuća EU dopustila je taj diplomatski skandal da bi linije konfrontacije postale jasne. Veto Poljske i Mađarske na budžet koji bi pomogao da se prevaziđe pandemijska kriza ocenjuje se kao neviđena drskost. Mehanizam za kontrolu poštovanja pravila pravne države mogao je da bude uspostavljen i bez glasova Poljske i Mađarske. Pošto nisu mogle da spreče to, sada su te dve zemlje blokirale proceduru po kojoj bi Evropska komisija mogla da otpočne podizanje kredita. O budžetu se odlučuje jednoglasno.

Kriza u EU?

Jedan visoko rangirani diplomata u Evropskoj uniji izrazio je bojazan da bi sada moglo doći do „teških posledica“. Prema njegovim rečima, EU se „vraća u krizu“. Ionako tesno krojeni rokovi za usvajanje zakona o budžetu, sada verovatno neće moći da se ispune, pa novac za pomoć u pandemiji neće moći da bude isplaćena u januaru. A na tome su insistirale države koje su najteže pogođene pandemijom – Italija, Španija, Grčka i Francuska.

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je godinama u sukobu sa Evropskom komisijom zbog razlike u stavovima oko vladavine prava u Mađarskoj, u svom redovnom intervjuu na radiju u petak, rekao je da nema ništa protiv budžeta Evropske unije i da će Mađarska kao i ranije redovno dobijati sredstva iz normalnog budžeta. Ali je dodao da njemu nije preko potreban fond pandemijske pomoći, koji je po njemu namenjen zaduženim zemljama sa juga.

Poslanici Evropskog parlamenta optužuju Orbana da je od ostatka Evrope načinio taoca kako bi sprečio mehanizam za kontrolu vladavine prava.

Šta prebacuju Poljskoj i Mađarskoj?

Predsednik demohrišćanskog poslaničkog kluba u Evropskom parlamentu Manfred Veber iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) rekao je da mehanizam nije uperen protiv neke posebne zemlje. „Ko se ispravno ponaša, nema čega da se boji“, izjavio je Veber u Briselu. Dodao je da mađarski premijer Orban i šef poljske vladajuće partije Kačinski posle blokade budžeta to „moraju objasniti milionima radnika, privrednika, gradonačelnika, studenata, naučnika i seljaka koji su računali na taj fond“.

Protiv Poljske i Mađarske je godinama u toku postupak zbog kršenja principa pravne države. Otvoren je na osnovu člana 7 Lisabonskog ugovora, ali ga zemlje članice nevoljno guraju, pa i nema konkretne rezultate. Poljska čak ignoriše presudu Evropskog ustavnog suda o nedovoljnoj samostalnosti svojih sudija. Jedino je privremeno suspendovano članstvo Orbanove stranke Fides u poslaničkom klubu demohrišćana u Evropskom parlamentu.

Interna kriza Evropske unije biće tema na video-konferenciji šefova država i vlada koja će se održati u četvrtak (19.11). Tema je u stvari pandemija.

„Razmotrićemo naredne korake“, kaže jedan diplomata u Briselu.

Angela Merkel, koja u ovom šestomesečnom periodu predsedava Uniji, konsultovaće se sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, kao i sa predsedavajućim samita Šatlom Mišelom o mogućim rešenjima. Predsednica komisije Ursula fon der Lajen još nije ništa izjavila o krizi budžeta.

Evropki diplomata koji želi da ostane anoniman kaže da niko ne zna koliko će trajati ova kriza izazvana vetom Varšave i Budimpešte.

Izvor: Dojče vele

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar