Home VestiEkonomija Deset najvećih kompanija u našem regionu

Deset najvećih kompanija u našem regionu

by bifadmin

Najveća kompanija na teritoriji bivše Jugoslavije prema ukupnim poslovnim prihgodima je slovenački Petrol, sa godišnjim prihodom od 3,6 milijardi evra. Druga je hrvatska kompanija INA, sa godišnjim prihodom od 2,9 milijardi evra. Na trećem mestu je JP Elektroprivreda Srbije sa oko 2,5 milijardi evra godišnjih prihoda, a četvrta Naftna industrija Srbije sa prihodima nešto većim od 2.1 milijarde evra. 

Regionalna analitička kuća SeeNews objavila je izveštaj TOP 100 SEE, u kojem je rangirano 100 najvećih kompanija u regionu Jugoistočne Evrope prema ukupnim prihodima. U izveštaju su posebno predstavljene liste 10 najvećih kompanija u svakoj od zemalja bivše Jugoslavije.

Vidljivo je da su to uglavnom kompanije koje posluju u oblastima trgovine, proizvodnje struje i nafte, telekomunikacija, te maloprodajni lanci.

Deset najvećih u Srbiji

U Srbiji, na prvom mestu je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS), sa oko 2,5 milijardi evra godišnjih prihoda, a na drugom mestu je Naftna industrija Srbije (NIS), sa prihodima nešto većim od 2.1 milijarde evra. U prvih pet se nalaze i Deleze Srbija, Tigar Tajers i JP Srbijagas. Od šestog do desetog mesta, prema ukupnim prihodima, nalaze se: Telekom Srbija, EPS Distribucija, Merkator-S, Nelt i  Infrastructure Development and Construction (IDC).

Ostale zemlje regiona

U Sloveniji je najveća kompanija naftni i gasni gigant Petrol sa ukupnim prihodima od 3,6 milijardi evra, dok je u Hrvatskoj najvaća kompanija INA sa 2,9 milijardi evra ukupnih prihoda.

Prvoplasirana u Bosni i Hecegovini je kompanija za prodaju nafte i naftnih derivata Holdina, sa oko 672 miliona evra prihoda, a u Crnoj Gori na prvom mestu se nalazi Elektroprivreda Crne Gore sa 337 miliona evra prihoda.

U Severnoj Makedoniji je najveća firma Johnson Matthey DOOEL sa oko 1,9 milijardi evra prihoda, koja je deo britanske firme, vodećeg svetskog proizvođača katalizatora za kontrolu emisija izduvnih gasova iz vozila.

Izvor: BiznisInfo.ba

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar