Home Promo DESFA kupila udeo u TPG terminalu u Aleksandropolisu

DESFA kupila udeo u TPG terminalu u Aleksandropolisu

by bifadmin

Grčka kompanija Gastrejd (Gastrade SA) potpisala je sporazum o prodaji 20% akcijskog kapitala grčkoj kompaniji DESFA (DESFA S.A), vlasniku i nacionalnom operatoru sistema za prenos prirodnog gasa u Grčkoj.

Sporazum su u Atini potpisali osnivač i predsedavajuća Odbora direktora Gastrejda Elmina Kopeluzu (Kopelouzou) i generalni direktor kompanije DESFA Nikola Batilana (Nicola Battilana), u prisustvu grčkog ministra za životnu sredinu i energetiku Kostisa Hadžidakisa (Kostis Hatzidakis).

Novi Akcionarski ugovor kompanije takođe su potpisali sadašnji akcionari: Elmina Kopeluzu, Gaslog sajprus investments (GasLog Cyprus Investments Ltd) i DEPA komeršal (DEPA Commercial SA), Bulgarstransgas (Bulgartransgaz EAD) i novi akcionar.

Gastrejd razvija plutajuću priobalnu TPG jedinicu za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) u Aleksandropolisu u Grčkoj, koja će biti novo, nezavisno energetsko čvorište za tržišta jugoistočne i centralne Evrope.

Stanica će se nalaziti 17,6 km jugozapadno od luke u Aleksandropolisu i imaće kapacitet skladištenja TPG od 170,000 kubnih metara i kapacitet snabdevanja prirodnim gasom koji će premašiti 5,5 milijardi kubnih metara godišnje. Plutajuća jedinica biće povezana sa Nacionalnim sistemom za prirodni gas Grčke putem 28 kilometara dugog gasovoda, kroz koji će regasifikovani TPG biti transportovan na tržišta Grčke, Bugarske i šireg regiona, od Rumunije, Srbije i Severne Makedonije do Mađarske, Moldavije i Ukrajine.

TPG terminal je Evropski projekat od zajedničkog interesa (PCI-EU uredba 347/2013), jedan od prioritetnih projekata Evropske unije, koji ojačava sigurnost snabdevanja i diverzifikuje izvore i rute snabdevanja energijom. Uspešna implementacija projekta će unaprediti konkurenciju i podržati uspostavljanje Čvorišta za trgovinu prirodnim gasom u širem regionu jugoistočne Evrope, donoseći očigledne prednosti za sve krajnje korisnike.

Projekat podržava, dopunjuje i u skladu je sa drugim postojećim ili planiranim ključnim projektima gasne infrastrukture u regionu kao što su grčko-bugarski interkonektor (IGB), TAP, Interkonektor Bugarska-Srbija (IBS), Interkonektor Grčka-Severna Makedonija, podzemno skladište gasa u Kavali i TPG terminal Revituza (Revithoussa).

Zajedno sa Revituzom oni obezbeđuju jedinu infrastrukturu za snabdevanje prirodnim gasom u regionu nezavisnu od prenosa gasa kroz Tursku.

DESFA će svojim učešćem u projektu pomoći Gastrejdu ekspertizom u upravljanju novim terminalom i imaće ključnu ulogu u širenju TPG-a u regionu, kao i u povećanju energetske likvidnosti i optimizaciji snabdevanja gasom u Grčkoj i regionu jugoistočne Evrope, nudeći ovim tržištima povećanu diverzifikaciju energije i fleksibilnost.

Akcionari DESFA-e su SENFLUGA S.A. (Snam S.p.A., Enagas S.A., Fluxys i DAMCO S.A.) sa 66% udela i Republika Grčka sa 34% udela.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar