Home VestiEkonomija Stanovnici južne Norveške ‘plaćeni’ su za korištenje električne energije

Stanovnici južne Norveške ‘plaćeni’ su za korištenje električne energije

by bifadmin

Cene električne energije u delovima Norveške po drugi put u istoriji u ponedjeljak su pale ispod nule, a stanovnici južne Norveške ‘plaćeni’ su za korištenje električne energije jer proizvođači električne energije moraju platiti za prodaju električne energije kada su cene negativne.

Prema norveškom mediju E24, cene električne energije u i oko Osla i Kristiansanda bile su negativne četiri sata u ranim satima ponedjeljka.

Ovo je drugi put u istoriji da su cene električne energije u Norveškoj pale ispod nule. Početkom jula cene električne energije u Norveškoj postale su negativne na jedan sat. Tada su neki od razloga za prvi slučaj negativne cene električne energije ikada bili puno snega u planinama, ograničen izvoz električne energije i početak letnih odmora tokom kojih je norveška potrošnja energije niža od uobičajene, prenosi Biznis Info.

Nova negativna cena električne energije do koje je došlo u ponedjeljak rezultat je obilnih kiša i vetra posljednjih sedmica, kao i većeg uvoza nuklearne energije iz Švedske, rekli su analitičari za E24. Više od normalnih sezonskih temperatura takođe su doprinele niskoj potražnji za električnom energijom na jugu Norveške.

S dolaskom zime u ovu nordijsku zemlju očekuje se i rast cena električne energije, rekli su stručnjaci.

Norveška, najveći zapadnoevropski proizvođač nafte i plina, većinu električne energije generira iz hidroelektrana. Prema norveškoj kompaniji Statkraft, hidroenergija čini 99 odsto ukupne proizvodnje električne energije u Norveškoj. Globalno, hidroenergija predstavlja otprilike jednu šestinu ukupne generirane distribucije električnom energijom, kaže Statkraft.

Prema državnim statističkim podacima, hidroelektrane su u septembru 2020. godine činile 91,2 odsto proizvodnje električne energije u zemlji, zatim vetroelektrane s udelom od 7,1 odsto i termoelektrane s 1,6 odsto. Poslednja godišnja procena statističke organizacije Norveške pokazuje da su hidroelektrane činile 95,0 odsto proizvodnje električne energije u zemlji u 2018. godini.

Izvor: Bizinfo

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar