Home VestiEkonomija Fabrike za proizvodnju auto delova u Srbiji rade punim kapacitetom

Fabrike za proizvodnju auto delova u Srbiji rade punim kapacitetom

by bifadmin

Domaći proizvođači komponenti za auto industriju ponovo posluju normalno. Proizvodi iz Srbije redovno se isporučuju na tržišta u Evopi, Južnoj Koreji i SAD. Od početka pandemije korona virusa, jedino je francuska kompanija „Hutchinson” u Rumi otpustila oko 200 radnika. Istovremeno, u fabrici „APTIV Contract System” u Leskovcu od avgusta do oktobra zaposleno je oko 3.500 novih radnika.

Domaće proizvodnja je vezana za auto industriju u Evropi, a ona je tokom pandemije koronoavirusa u proleće, praktično, stala. To je uticalo i na rad u pogonima kompanija iz ovog sektora koje posluju u našoj zemlji, ali se nakon vanrednog stanja redovna proizvodnja polako uspostavljala.

Prema rečima izvršnog sekretara Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost” Dragana Vesića, trenutno se u Srbiji u fabrikama koje proizvode kablove i ostale komponente za automobilsku industriju radi u punom kapacitetu.

Tržište se neočekivano brzo konsolidovalo

On ističe da precizne cifre o broju zaposlenih u sektoru auto-industrije u Srbiji nema, ali da po podacima tog sindikata, u fabrikama koje proizvode komponente za automobilsku industriju, od kojih je najviše nemačkih kompanija, radi više od 40.000 radnika.

Osim kompanije „Fijat–Krajsler automobili Srbija”, koji je jedni proizvođač putničkih automobila u našoj zemlji, u većem broju stranih fabrika proizvode se komponente, kao i pneumatici za gotovo sve marke automobila na svetskom tržištu, kaže Vesić.

Kako dodaje, posle velikog zastoja u proizvdnji automobila na globalnom nivou, izazvanog posledicama koronavirusa, tržište automobilske industrije neočekivano brzo se konsolidaovalo, tako da trenutno, po njihovim saznanjima, nema većih poteškoća u domaćem sektoru auto-industrije, a nema ih ni na globalnom nivou.

Za sada nema drastičnog porasta broja obolelih radnika

Broj zaraženih koronavirusom u Srbiji raste, a po rečima Dragana Vesića, za sada se to nije odrazilo na proizvodni proces u auto-industriji Srbije.

„Ima slučajeva oboljevanja u pojedinim fabrikama, a posebno je to bilo izraženo u fabrici ’YURA Corporation’ u Nišu, ali u fabrikama u kojima je naš sindikat aktivan nije bilo drastičnijih slučajeva jer su poslodavci, u dijalogu s nama, u potpunosti primenili mere zaštite od koronavirusa i time postigli dva cilja: očuvanje zadravlja radnika i nesmetani proces proizvodnje“, ističe Vesić.

Iz pogona u našoj zemlji proizvodi se, bez zastoja, isporučuju proizvođačima automobila u Evopi, Južnoj Koreji, Sjedinjenim Američkim Državama.

Više zapošljavanja nego otpuštanja

Vesić dodaje da odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, fabrike u Srbiji koje proizvode kablove za automobilsku industriju – „Leoni”, „Lear Corporation”, „Aptiv Contract YURA Corporation”, „ADIENT Automotiv”… sukcesivno su vraćale zaposlene s plaćenog odsustva ili godišnjih odmora, većih otpuštanja nije bilo, ali je bilo novog zapošljavanja.

„Proizvodnja je brzo normalizovana, uz poštovanje svih mera epidemiološke zaštite, što je bio i zahtev našeg sindikata, i sada se radi u punom kapacitetu. Od početka pandemije koronavirusa jedino je francuska kompanija ’Hutchinson’ u Rumi otpustila oko 200 radnika, a u najvećem broju fabrika nisu produžavani ugovori na određeno vreme“, kaže Vesić.
Istovremeno, otvorena su i nova radna mesta, pa je u fabrici „APTIV Contract System” u Leskovcu od avgusta do oktobra zaposleno oko 3.500 radnika. Sada u njoj radi njih oko 5.000 ljudi, i to je pojedinačno najveća strana fabrika u Srbiji, a u kompaniji „Leoni”, u čijem sastavu posluju četiri fabrike, zaposleno je oko 9.500 radnika, kaže Vesić.

Izvor: Dnevnik.rs

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar