Home Vesti Kako je nasukani brod od „mrlje na netaknutoj plaži“ postao glavna turistička atrakcija Zakintosa

Kako je nasukani brod od „mrlje na netaknutoj plaži“ postao glavna turistička atrakcija Zakintosa

by bifadmin

Jedan od najpoznatijih nasukanih brodova na svetu je onaj sa plaže Navagio na Zakintosu. Većina posetilaca ovog ostrva poseduje bar nekoliko fotografija zarđalog broda okruženog belim peskom i drečavo plavim morem. I sa ponosom ih kači na društvene mreže. Međutim, ovaj brod nije oduvek predstavljao turističku atrakciju. U početku su lokalci želeli da ga uklone jer je „naruživao prelepi pejzaž netaknute plaže“ što bi, smatrali su, moglo oterati turiste, međutim desilo se upravo suprotno.

Plaža Navagio, koju posećuju milioni turista, svrstava ostrvo Zakintos u, možda, najfotografisaniju letnju destinaciju na planeti. Ona je postala simbol ovog ostrva, pored mesta Laganas poznatog po “noćnom provodu”. U početku je postojala bojazan da će olupina ovog broda predstavljati mrlju na netaknutoj plaži, do tada teško pristupačnoj, ali odlučeno je da ostane tamo gde jeste.

Legenda o švercerskom brodu

Priča koja je mnogima poznata glasi da se radi o švercerskom brodu koji je služio za krijumčarenje cigareta i alkohola, a koji se nasukao po olujnom vremenu u uvalu koja se do tada zvala “Agios Georgis” odnosno Sveti Đorđe.

Legenda dalje kaže da odmah nakon što se nasukao posada napustila brod, a uglavnom grčki mornari i kapetan broda su uhapšeni i optuženi za šverc robe. Ubrzo su oslobođeni svih optužbi. Ipak, još uvek se priča da su meštani opljačkali tovar švercovanih cigareta i alkohola i da se na Zakintos mesecima nakon nesreće nisu dovozile cigarete.

U početku su stanovnici Zakintosa bili zabrinuti da bi olupina broda mogla da ošteti imidž ostrva i tako utiče na pad turizma. Ironično, “Navagio Beach” ili “Shipwreck Beach” postala je ubedljivo najpopularnija turistička destinacija na Zakintosu.

Šta se stvarno desilo

Nedavno je kapetan broda Kalambos Kompotekras Kotsoros, rođeni Kefalonac, objavio šta se stvarno dogodilo te olujne noći 2. oktobra 1980. godine. Prema njegovom sećanju, brod se nasukao pri povratku u Grčku iz Albanije u popodnevnim časovima. Uzrok je su bili loši vremenski uslovi i mehanički kvarovi na brodu, ali napominje da nisu vršene nikave nezakonite aktivnosti.

“Nesreću sam prijavio vlastima, ali pošto plaža nije bila dostupna kopnom peške, nismo uspeli da zaštitimo brod od lopova i drugih opasnosti. Kao rezultat, ukraden je deo tovara, zajedno sa raznom opremom sa broda (radar, UKV radio, itd.)”, rekao je kapetan.

“Vratio sam se kako bih vlastima prijavio da mi je ukradena roba i nadležno tužilaštvo, u mom prisustvu, sprovelo je istragu na terenu sa lokalnom policijom“, kaže i napominje da je rezultat bio izvanredan. “Tokom prvih dana istrage svi ukradeni predmeti, kao i ukradeni deo tovara, pronađeni su u obližnjim lokalnim mestima, a 29 ljudi je tokom sledećih meseci procesuirano i istraga je završena”, objašnjava kapetan Kompotekras – Kotsoros.

Epilog i rađanje Navagio plaže

Nakon što je kapetan oslobođen svih optužbi, lokalne vlasti su zatražile od kapetana broda “Panagiotis” da ukloni brod sopstvenim sredstvima. Kada je kapetan posetio mesto da vidi kako može da sprovede izvlačenje broda, bio je toliko zadivljen lepotom zarđale olupine da je odlučio da je ostavi na mestu gde se sada nalazi.

Tako je rođena “Navagio Beach” ili „Shipwreck Beach“, koja je izvor beskrajne fascinacije za sve one koji posete ostrvo Zakintos. Navagio na grčkom znači nasukani brod, logično.

Izvor: Daljine.rs

Foto: kristijan_meh, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar