Home VestiEkonomija Kako smanjiti gužve u prevozu?

Kako smanjiti gužve u prevozu?

by bifadmin

Grad Beograd trebalo bi danas da donese odluku kako će realizovati mere za suzbijanje širenje korona virusa, koje, između ostalog, uključuju i smanjenje gužve u javnom prevozu. Za sada je najavljeno povećanje broja vozila u špicu ali pre toga su stizali i neki kreativniji predlozi kao što je preskakanje stanica kako se autobusi ne bi popunili.

U utorak stupaju na snagu nove mere Vlade usmerene na suzbijenje širenja korona virusa. One podrazumevaju skraćivanje radnog vremena restorana, kafića, barova, klubova, kladionica i tržnih centara koji su u obavezi da se zatvore do 18 časova. Takođe, maska mora da se koristi u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom prostoru gde ne postoji mogućnost distance. Zabranjeno je okupljanje više od pet osoba i preporučuje se rad od kuće za profesije koje to mogu da izvedu.

Međutim, najkontroverznija mera je ograničavanje broja putnika u gradskom prevozu, jer za sada nikome nije jasno kako će tačno ona biti realizovana.

Izazov za prestonicu

U Beogradu, koji je najveće žarište korona virusa u zemlji, danas bi trebalo da se održi sednica gradskog štaba koji će odlučiti na koji način će je ubuduće sprovoditi. No, pre zasedanja gradskog štaba ministar zdravlja Zlatibor Lončar zbunio je javnost najavom da prestonički autobusi kada popune 50 odsto svog kapaciteta neće stajati na narednim stanicama kako se ne bi stvarale gužve. Beograđani su se, logično, zapitali kako će onda oni izlaziti iz tih autobusa.

Možda ćemo danas dobiti odgovor na to pitanje. U međuvremenu, Grad je najavio da će se protiv gužvi u prevozu boriti povećanjem broja linija. Kako je najavljeno na njegovoj zvaničnoj prezentaciji Beoinfo, u periodu od 17 do 20 časova na ulicama prestonice će biti dodatnih 236 vozila, kako bi se bar malo smanjile gužve u prevozu. Što, istine radi, deluje i kao jedini racionalan i logičan korak.

Foto: Bif

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar