Home VestiEkonomija Najnoviji predsednički izbori najskuplji u istoriji SAD

Najnoviji predsednički izbori najskuplji u istoriji SAD

by bifadmin

Amerikancima je uspelo da usred korona krize održe najskuplje predsedničke izbore ikada – koštali su 14 milijardi dolara. Trampovu kampanju su podjedanko finansirali veliki i mali donatori, dok je Bajden više od dve trećine sredstava dobio od velikih donatora.

Prema podacima Federalne izborne komisije SAD, izbori održani 3.novembra u Sjeinjenim Državama bili su najskuplji u američkoj istoriji.
Do 3.novembra je u predizbornu kampanju uloženo 14 milijardi dolara što je više novca nego što je uloženo u izbore održane 2012. i 2016.godine zajedno, prenosi finanzen.net

Više od petine donacija manje od 200 dolara

Prema proceni Centra za odgovornu politiku, oba kandidata su u borbi za Belu kuću potrošila 6,6 milijardi dolara, dok su dve američke stranke za mesta u Predstavničkom domu i Senatu potrošile 7,25 milijardi dolara.
Fizičko lice može kandidatu za predsednika Amerike donirati direktno najviše 2.800 dolara, ali donacije takozvane Super Political Action Committees(PAK’s) su neograničene.

Prema podacima „Njujork Tajmsa“, 22,4% donacija na ovim predsedničkim izborima bile su manje od 200 dolara.
Tramp podjednako drag velikima i malima, Bajdena preferiraju veliki
Kandidata Republikanske stranke Donalda Trampa finansirali su sa po 50% podjednako mali i veliki donatori, navodi OpenSecrets.org.

Kandidata Demokratske stranke Džoa Bajdena više su finansijski podržali veliki donatori. Oni su obezbedili 68% donacija, dok je 32% prikupljene sume došlo od malih donatora, prenosi finanzen.net

Izvor: Ekonomske vesti

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar