Home VestiIT i nauka Naučnici kreirali novi brzi test na koronu, očekuje se njegova komercijalizacija

Naučnici kreirali novi brzi test na koronu, očekuje se njegova komercijalizacija

by bifadmin

Naučnici sa Stenford univerziteta su kreirali brz i relativno jeftin test na prisustvo korona virusa, koji daje rezultate za samo pola sata.

Ovaj test izvodi se pomoću čipa koji je veličine polovine kreditne kartice, i kako kažu njegovi kreatori, za sada daje prilično tačne rezultate. Njime se utvrđuje trenutna infekcija u organizmu, a ne prisustvo antitela, što znači da se može koristiti umesto PCR testova.

Testiranje se vrši tako što se uzeti sadržaj iz nosa stavlja na čip koji filtrira sve supstance u težnji da otkrije RNA koji će zatim konvertovati u DNA. Dalje pomoću enzima CRISPR-Cas12 utvrđuje da li ovaj DNA dolazi iz korona virusa.

Uprošćeno – u dodiru uzorka i čipa posle određenog vremena čip će ako otkrije prisustvo korona virusa početi da sija.

Vrlina ovog testa, osim brzine, je i to što za njegovu realizaciju nije potrebno mnoštvo medicinskih radnika već se najveći deo procesa obavlja automatski.

Međutim, kako kažu njegovi kreatori, tek se radi na njegovoj komercijalizaciji, koja se očekuje za nekoliko meseci. U najboljem scenariju, koji je malo verovatan, on nam tada neće biti potreban ako uskoro neka farmaceutska kuća izbaci na tržište efikasnu vakcinu.

No, čak i kada se pandemija završi, ovaj test će moći da se dalje adaptira kako bi bio korišćen i za otkrivanje drugih patogena, poput Ešerihije koli.

Izvor: medicalxpress.com

Foto: thiagolazarino, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar