Home VestiPolitika i društvo Novost u svetu mode: Jeftiniji nakit od dijamanata proizvedenih u laboratoriji

Novost u svetu mode: Jeftiniji nakit od dijamanata proizvedenih u laboratoriji

by bifadmin

Dijamanti se već decenijama prave u laboratorijama, međutim samo za potrebe industrije. No, uskoro će se naći i u luksuznom ali ipak cenovno pristupačnom nakitu.

Naime, britanska kompanija Lajtboks koja u laboratorijama proizvodi dijamante nedavno je u SAD otvorila novi proizvodni pogon vredan 94 miliona dolara. U njemu će proizvoditi dijamante sa ukupno 200.000 karata na godišnjem nivou. Već je potpisala i ugovore sa prestižnim juvelirima koji će od ovih dijamanata kreirati luksuzan nakit.

Iako ovo na prvi pogled deluje kao neka velika naučna inovacija, dijamanti se u laboratorijama proizvode već pola veka. Kompanija De Birs, koja je vlasnica Lajtboksa, je do sada tako pravila dijamante za industriju.

Dijamanti su, zahvaljujući svojoj čvrstoći, često u fabrikama korišćeni za sečenje, obradu i poliranje drugih čvrstih supstanci i materijala. Njima se ojačavaju i žice kojima se seče najtvrđe kamenje, kao i burgije kojima se obrađuju stene. Upravo za te potrebe su korišćeni veštački proizvedeni dijamanti. Oni će se međutim sada upotrebljavati i u proizvodnji nakita.

Cena proizvodnje ovih dijamanata u traženim bojama (bledo roze i bledo plavo) je 800 dolara po karatu, što je mnogo jeftinije od prirodnih dijamanata. Tako će dijamanti postati pristupačniji i ljudima koji ne zarađuju milione.

Partner Lajtboksa, juvelirnica Blu Najl, uskoro će na svom sajtu ponuditi minđuše, priveske, narukvice i prstenje sa veštački nastalim dijamantima po cenama od 600 dolara pa naviše.

Foto: StockSnap, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar