Home Promo „Održiva“ šoljica kafe

„Održiva“ šoljica kafe

by bifadmin

Kompanija Strauss Adriatic, u čijem sastavu je fabrika Doncafé, od 2011. godine prati koncepte cirkularne ekonomije. Zaposleni u kompaniji napravili su ogroman korak napred kad su shvatili da bi otpad koji nastaje prilikom prženja kafe mogao da se koristi u energetske svrhe umesto da se odvozi na deponiju kao komunalni otpad.

Kako za magazin Biznis i finansije pojašnjavaju u ovoj kompaniji, skupa investicija u sistem grejanja vredan 90.000 evra u potpunosti se isplatila već nakon godinu dana primene, te su troškovi proizvodnje sada značajno manji.
„Zahvaljujući tome, smanjili smo emisiju ugljen dioksida za oko 10 odsto, a produkti sagorevanja biomase su bez štetnog uticaja po okolinu. Još od 2012. godine grejemo se na ovaj način. Od otpada koji godišnje nastaje preradom sirove kafe, oko 100 tona kafene plevice greje fabriku, umesto da završi na lokalnoj deponiji. Čak smo za svoje potrebe napravili i hibridni kotao koji, u nedostatku onih od kafe, sagoreva i drvene brikete.

Početkom marta ove godine instalirali smo na krovu Doncafé fabrike u Šimanovcima solarnu elektranu, tačnije 180 solarnih panela. Postoje planovi za još jednu solarnu elektranu sličnog tipa i veličine već naredne godine. Takođe postoji dugoročni plan da se deo voznog parka prebaci na elektro ili hibridna vozila, a pilot projekat sa nekoliko vozila započećemo već ove godine“, priča Milan Živković, direktor distributivnog sektora Strauss Adriatic.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar