Home VestiEkonomija Šoškić: “Ne smemo da podižemo plate u proseku brže od rasta produktivnosti”

Šoškić: “Ne smemo da podižemo plate u proseku brže od rasta produktivnosti”

by bifadmin

Ako već živimo u uslovima fiksiranog kursa, onda nikako ne smemo dozvoliti da nam plate rastu brže od produktivnosti, kako ne bismo ugrozili konkurentnost domaće privrede, rekao je danas za N1 profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.

“Ne smemo da podižemo plate u proseku brže od rasta produktivnosti”, ocenio je Šoškić, tvredeći da će, u protivnom, domaći rad biti skuplji, što bi Srbiju moglo da svrsta u zemlje u koje je isplativije uvoziti nego iz njih izvoziti.Šoškić je ocenio i da Srbija nema “osobitog razloga za zadovoljstvo” zbog nešto nižeg ekonomskog pada u odnosu na druge zemlje, jer je to posledica drugačije strukture domaće privrede.

“Zemlje koje su nerazvijenije, koje imaju privrednu strukturu okrenutu poljoprivedi i ne zavise od turizma neće osetiti neki drastičan pad ekonomske aktivnosti, a u tu kategoriju ulazi i Srbija”, objasnio je Šoškić.

Prema njegovoj proceni, takve zemlje ne treba da očekuju visoku stopu privrednog rasta sledeće godine, baš zato što nije došlo do pada u ovoj godini.

Izvor: Bizinfo

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar