Home VestiEkonomija Šta srpskim potrošačima zapravo donosi saradnja između Amazona i Hrvatske pošte?

Šta srpskim potrošačima zapravo donosi saradnja između Amazona i Hrvatske pošte?

by bifadmin

Amazon je sklopio partnerstvo sa Hrvatskom poštom za dostavu pošiljki u tu zemlju, ali mogu li od toga imati koristi i potrošači u Srbiji?

Proizvodi Amazona su stanovnicima Hrvatske dostupni već godinama, ali su se do sada dostavljali iz Amazonovog distributivnog centra u Nemačkoj. Amazon je za hrvatski Zimo potvrdio saradnju, s obzirom na to da se do nedavno o njoj samo spekulisalo, na osnovu obaveštenja Hrvatske pošte da su sklopili saradnju s velikim onlajn trgovcem.

„Omogućili smo hrvatskim kupcima da kupuju u evropskim trgovinama Amazona, a dostavljaćemo im pakete u saradnji sa Hrvatskom poštom. Nastavljamo da se fokusiramo na ono što naši kupci najviše cene — niske cene, veliki izbor i brzu i sigurnu dostavu.”

Znači li ovo nešto za Srbiju?

Za taj portal nisu potvrdili da li planiraju da pokrenu Amazon.hr, a nije poznato ni kako bi to moglo da utiče na susedne zemlje, odnosno da li bi takav ugovor mogao da omogući i građanima Srbije da kupuju i na ovom servisu. Kako objašnjava Zorana Milidrag, predsednica eCommerce Asocijacija Srbije, ugovor takvog tipa bi mogao da omogući bržu i precizniju isporuku ka krajnjim korisnicima.

„Amazon će imati veću kontrolu nad paketima, što je veoma važno za zadovoljstvo kupaca. Kao neko ko se bori za unapređenje e-commerce-a u regionu, veoma mi je važno svako unapređenje.”

Međutim, ukazuje da ovakav ugovor, koji znači samo da će se svi paketi za Hrvatsku sada slati u distributivni centar u Velikoj Gorici, pa odatle pojedinačnim korisnicima, ne treba mešati s ulaskom ovog poznatog lanca u tu zemlju.

„Ovo je svakako veliki podsticaj i za sve trgovce u Srbiji i Hrvatskoj da unaprede svoje poslovanje jer e-commerce velikom brzinom sklanja barijere i podsticaj za celokupnu logističku infrastrukturu u regionu, jer je ona neophodna za dalji razvoj elektronske trgovine”, zaključuje Milidrag za Startit Dnevnik.

U principu, ovo ne donosi ništa konkretno ljudima u Srbiji, ali može da ukaže na planove Amazona za širenje u regionu. Kako saznaje „Blic Biznis”, srpske vlasti rade s organizacijama u ovoj oblasti na dovođenju najvećih svetskih e-trgovaca.

Izvor: Startit

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar