Home VestiEkonomija Udruženje za zaštitu ustavnosti: Najgore su prošli frilenseri koji su poštovali zakon

Udruženje za zaštitu ustavnosti: Najgore su prošli frilenseri koji su poštovali zakon

by bifadmin

Udružnje za zaštitu ustavnosti insistira na stavu da porez mora da se plaća. Ali u slučaju frilensera problem nije samo u poreskim obveznicima, već i u onima koji donose unapred neprimenjive propise. Porez neće moći da se sada naplati od svih, već da će doći do „treniranja strogoće“ na nekoliko primera, kako bi se ostali zaplašili.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ), zajedno sa Udruženjem frilensera i Timom „Kreni-Promeni“ poziva frilensere da glasaju za dva modela zakona o oporezivanju njihovih primanja, a onaj koji dobije najviše glasova biće stavljen na javnu raspravu i ponuđen Ministarstvu finansija, saopštilo je to udruženje.

Prvo ponuđeno je rešenje iz Severne Makedonije, koje podrazumeva plaćanje 10 odsto poreza, a drugi je model „najpovoljnije evropske poreske destinacije za ovaj sektor“, za koji u UZUZ kažu da bi motivisao ne samo domaće, već i strane državljane, „čime bi se dodatni novac slio u Srbiju“.

Problem nije samo u poreskim obveznicima, nego i u državi

Zakonski predlog biće ponuđen na elektronsko izjašnjavanje potpisnicima peticije „Zaštitimo frilensere“, a nakon toga će biti i održana javna rasprava na koju će biti pozvan ministar finansija Siniša Mali, najavio je UZUZ.
Konačan predlog nakon toga biće upućen Ministarstvu finansija i Vladi Srbije.

Povodom najave naplate poreza i pretnje prekršajnim i krivičnim sankcionisanjem, UZUZ podseća da je načelan stav da svi moraju platiti porez i poštovati zakon, ali ističe da u ovom slučaju očigledno problem naplate nije samo na onima na koje se zakon odnosi, već i kod onih koji primenjuju i donose propise.

Treniranje strogoće umesto dobrog zakonskog rešenja

U UZUZ smatraju da porez neće moći da se sada naplati od svih, već da će doći do „treniranja strogoće“ na nekoliko primera koji će biti kažnjavani za primer, kako bi se ostali zaplašili.
„Mnogi frilenseri i pored obraćanja poreskim upravama nisu dobijali adekvatne informacije, a sada se dovode u situaciju da se naplatom poreza u poslednjih pet godina ugrozi egzistencija desetina hiljada porodica“, ocenjuju u tom udruženju, uz zaključak da su najgore prošli oni koji su poštovali zakon i platili porez.

Izvor: FoNet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar