Home VestiIT i nauka Xiaomi pogurao Apple sa trećeg mesta liste najvećih proizvođača telefona

Xiaomi pogurao Apple sa trećeg mesta liste najvećih proizvođača telefona

by bifadmin

Kineska kompanija Xiaomi preuzela je od Apple-a treće mesto na listi najvećih proizvođača pametnih telefona. Nešto pre toga sa prvog mesta te liste je smenjen Huawei, pa je najveći proizvođač smartfonova trenutno Samsung.

Prema podacima koje su objavile istraživačke kuće International Data Corporation (IDC), Counterpoint i Canalys, u trećem kvartalu ove godine kineska kompanija Xiaomi je zabeležila rast isporučenih telefona od 40 odsto. U brojkama, to je između 46,2 miliona i 47,1 milion uređaja, zavisi čije podatke od ove tri istraživačke kuće gledate. Međutim, sve tri se slažu u jednom – Xiaomi je zabeležio značajan rast.

Deo tog rasta je posledica poteškoća sa kojima se njegov domaći rival Huawei suočava na inostranom tržištu. Da podsetimo, najveći kineski proizvođač telefona zbog ograničenja koja mu je postavilo nekoliko država više nije globalno najjača kompanija u ovoj oblasti. Umesto njega, prvi na listi je sada Samsung.

Analitičari pretpostavljaju da je Xiaomi preuzeo neke mušterije od Huawei-ja ali i od preostale konkurencije.

Tako je dospeo na treće mesto liste najvećih proizvođača pametnih telefona, posle čega je Apple pao na četvrtu poziciju na njoj. Dok je Xiaomi-ju rastao, američkom proizvođaču je broj isporuka pao za 10 odsto.

Izvor: RT

Foto: JESHOOTS-com, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar