Home VestiPolitika i društvo Zamisli život u kojem su MTS i SBB na slobodnom tržištu

Zamisli život u kojem su MTS i SBB na slobodnom tržištu

by bifadmin
rivali

MTS štiti država, ali interese investicionih fondova ili vlasnika SBB-a, štite mnogo jače države od Srbije. Sukob između MTS-a i SBB-a je, na neki način, koristan, jer se obe kompanije sad mnogo više trude da pruže bolju uslugu po nižoj ceni. Niko nema monopol, a nema ni kartelskog udruživanja, čega ima na drugim tržištima u Srbiji, poput tržišta obuće i odeće, ili bele tehnike i televizora, gde postoje monopolisti ili najveći trgovci ili uvoznici, koji su se udružili da bi se dogovorili kako da održe visoke cene ili marže, i na taj način da pljačkaju građane Srbije ili potrošače u Srbiji.

Još kad bi borba između MTS-a i SBB-a bila prava tržišna utakmica sa pravilima koja svi poštuju. Međutim, to je prljava igra i niko ne poštuje fer-plej.

Ali, da zamislimo da nema te prljave igre, da zaista postoji slobodno tržište i da MTS i SBB poštuju zakone i pravila igre tako da finansijski rezultati tih kompanija zavise isključivo od sopstvenog rada i kvaliteta usluga i sadržaja, tj. zadovoljstva korisnika. Šta mislite, koja kompanija će za pet ili deset godina biti lider na tržištu Srbije?

MTS štiti država, ali SBB štite mnogo jače države od Srbije

Prvo, kad bi zaista postojalo slobodno tržište, bilo bi dopušteno da se pojavi bar još jedan provajder ili konkurent. Opet, i za to je potrebno neko vreme, pa bi tržište još neko vreme ostalo podeljeno između MTS-a i SBB-a. Trenutno je MTS lider na tržištu. MTS ima više korisnika i bolju infrastrukturu. MTS nije više samo provajder, MTS ima isto kao i SBB (tj. BC Partners i United Group), proizvodnju sadržaja – televizije sa informativnim programom i produkciju filmova i serija.

Ali, SBB stvara kvalitetniji sadržaj – ima bolje serije i filmove, N1 ima bolje voditelje i emisije i otvorena je za opoziciju ili kritičare vlasti i nekih društvenih pojava, kojih je sve više, zbog čega sve više građana otkazuje usluge MTS-a i prelazi u SBB.

To možda još uvek nije tako veliki broj, ali dugoročno, ako SBB bude imao kvalitetniji sadržaj i tzv. slobodne medije u ponudi TV kanala, imaće i više korisnika. SBB može da trči i finansijski i tehnološki maraton sa MTS-om. MTS štiti država, ali interese investicionih fondova ili vlasnika SBB-a, štite mnogo jače države od Srbije. Pored toga, SBB zapošljava kreativnije ljude. Najbolji novinari RTS-a i B92 prelaze na N1.

Zaštita države više šteti MTS-u, nego što mu koristi

Zato, ako MTS nema kvalitetan sadržaj, ne može ostati lider na tržištu. Mislim da su oni koji vode Telekom Srbija o svemu mislili, samo ne o tome. Jer, Pink ima ugovor i sa SBB-om. Šalu na stranu, država mora da štiti interese MTS-a, mi ne želimo vlast koja želi da uništi Telekom Srbija, ali ni da uništi konkurenciju.

Država mora da štiti i interese stranih investitora poput vlasnika SBB-a, i da ostavi mogućnost da još neki domaći ili strani investitor, ako postoji potreba i prostor na tržištu, može da dobije dozvolu za rad na tržištu Srbije. Država mora da štiti, pre svega, interese potrošača. Zato je možda jedno od rešenja da se zakonom odvoje distribucija i produkcija sadržaja.

Ako se to ne razdvoji i ako MTS ne unapredi kvalitet mreže i kvalitet sadržaja – ako se ne približi i ukusu korisnika koji nisu lojalni članovi vladajućih stranaka, MTS će, kad dođe do smene vlasti, izgubiti lidersku poziciju, a možda će biti odveden i u stečaj.

Izvor: Nikola Varagić, makroekonomija.org

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar