Home VestiPolitika i društvo Apel grupe univerzitetskih profesora: Odložite plan detaljne regulacije za Makiško polje

Apel grupe univerzitetskih profesora: Odložite plan detaljne regulacije za Makiško polje

by bifadmin

Devet univerzitetskih profesora, članova Sekcije za hemiju životne sredine Srpskog hemijskog društva, uputilo je juče zvaničan zahtev odbornicima Skupštine Beograda da odlože usvajanje Plana detaljne regulacije Makiškog polja, dok o tom pitanju ne pribave mišljenja relevantnih naučnih institucija u Srbiji.

Na dnevnom redu današnje sednice Skupštine Beograda nalazi se usvajanje Plana detaljne regulacije Makiškog polja kojim će biti omogućeno da se na tom području izgradi 4,5 miliona kvadrata stambeno-poslovnog prostora, podzemna železnica sa stanicama i depoom za metro.

„Smatramo da je ovo pitanje jedno od najvažnijih pitanja budućnosti života u gradu Beogradu i da rizik po sistem vodosnadbevanja zahteva detaljnu analizu vodećih naučno-istraživačkih institucija u ovoj oblasti u Srbiji“, stoji u pismu profesora Univerziteta u Beogradu.

Beograd je privilegovan u snabdevanju vodom

Profesori navode da je neophodno da stručno mišljenje o Planu detaljne regulacije Makiškog polja daju Rudarsko-geološki fakultet, Hemijski fakultet, Fakultet za fizičku hemiju, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, Građevinski fakultet i Institut „Jaroslav Černi“.

U pismu se ističe da je grad Beograd među „privilegovanim“ gradovima u Evropi koji imaju sistem snadbevanja vodom za piće.

„Snabdevanje vodom je bazirano na podzemnim vodama iz reni bunara i zahvatanju površinske vode. Površinska voda je podložnija kontaminaciji (poplave, industrijski akcidenti), dok je podzemna voda konstantnog fizičko-hemijskog kvaliteta“, ocenili su naučni radnici Univerziteta u Beogradu.

Mora se ispitati uticaj gradnje na kvalitet vode

Oni insistiraju da se detaljno ispita uticaj eventualne gradnje na Makiškom polju na kvalitet vode za piće.

„Kako se Makiško polje smatra najvažnijim izvorištem podzemnih voda za snabdevanje grada Beograda, smatramo da bi trebalo sa svih aspekata ispitati uticaj gradnje na ovom zaštićenom delu na kvalitet vodosnabdevanja Beograda uz učešće svih relevantnih institucija iz ove oblasti. U suprotnom, isključiva odgovornost za budućnost vodosnabdevanja Beograda biće na donosiocima odluke o izmenama plana detaljne regulacije Makiškog polja“, zaključili su univerzitetski profesori, članovi Srpskog hemijskog društva.

Krucijalna odluka bez učešća javnosti

Pismo upućeno odbornicima Skupštine Beograda su potpisali: predsednik Sekcije za hemiju životne sredine Srpskog hemijskog društva prof. dr Vladimir Beškoski, prof. dr Branimir Jovančićević, prof. dr Goran Roglić, prof. dr Ivana Ivančev Tumbas, prof. dr Ljubiša Ignjatović, prof. dr Mališa Antić, prof. dr Vesna Antić, prof. dr Dragan Manojlović i prof. dr Ilija Brčeski.

Inicijativa Ne davimo Beograd sredinom decembra je upozorila da se javna rasprava o Nacrtu plana detaljne regulacije dela Makiškog polja sprovodi bez učešća javnosti, ističući da se Makiško polje, najveće vodoizvorište Beograda, žrtvuje kako bi na njemu zaradili investitori bliski vlasti.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar