Home VestiEkonomija Arsić: Rast plata u privatnom sektoru zbog situacije na tržištu rada u javnom sektoru zbog politike

Arsić: Rast plata u privatnom sektoru zbog situacije na tržištu rada u javnom sektoru zbog politike

by bifadmin

Rast zarada od 2015. do danas vuče privatni sektor. Plate u privatnom sektoru u tom periodu porasle su za nešto više od 49 odsto, a u sektoru države 28 odsto, rekla je guvernerka.

Ovaj podatak izazvao je dozu neverice kod privatnika, ali i kod ekonomista. Iako jeste činjenica da je od 2015. godine stupio na snagu zakon o smanjenju zarada u javnom sektoru i da su plate tokom fiskalne konsolidacije rasle sporo, od 2017. godine su se „otkačile“, pa su od 2018. do sada zabeležile značajan rast.

Prema podacima o zaradama u javnom sektoru iz baze podataka Zavoda za statistiku prosečne neto plate u javnom sektoru od 2015. do 2019. godine porasle su ukupno za 31,4 odsto, a u prvih devet meseci 2020. godine (u odnosu na isti period prošle) još za 11 odsto. Dakle, porast plata u javnom sektoru, prema podacima Zavoda za statistiku od 2015. do danas iznosio je više od 40 odsto, a što je za četvrtinu veći rast od onog koji je iznela guvernerka.

S druge strane, statistika iskazuje zarade „van javnog sektora“, što u principu predstavlja privatni sektor. U ovom slučaju, neto prosečna plata je, prema istom izvoru, od 2015. do 2019. godine porasla za 22,7 odsto plus povećanje od oko devet odsto u prvih devet meseci ove godine u odnosu na prošlu – dakle za oko 30 odsto ukupno, prenosi Danas.

U poslednje dve godine plate i u javnom i u privatnom sektoru rastu brzo

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, ističe da je iznenađen podatkom koji je iznela guvernerka da su plate u privatnom sektoru porasle za 50 odsto u poslednjih pet godina.

„Plate u realnom sektoru moraju se kretati u skladu sa prihodima i profitom preduzeća i ukupnom ekonomskom aktivnosti. Ako imamo u vidu da je 98 odsto ukupnih preduzeća u Srbiji mikro i mala preduzeća, za mene je podatak o tolikom rastu plata iznenađenje. Osim toga to bi onda značilo i da su sada plate u javnom sektoru veće nego u privatnom, a situacija je obrnuta“, ocenjuje Atanacković.

On dodaje da povećanju zarada u privatnom sektoru jeste doprinelo povećanje minimalne zarade u poslednjih nekoliko godina, kao i povećanje zarada u javnom sektoru koje je teralo privatnike da odgovore povećanjem plata kako bi zadržali radnike. Prema ranijim istraživanjima, najveće razlike između javnog i privatnog sektora su kod najmanjih plata.

Prema rečima Milojka Arsića, profesora na Ekonomskom fakultetu, plate u javnom sektoru su tokom 2015. i 2016. godine stagnirale zbog fiskalne konsolidacije, dok su plate u privatnom sektoru rasle nešto brže.

„U poslednje dve godine plate i u javnom i u privatnom sektoru rastu brzo. U privatnom zbog situacije na tržištu rada i odlaska ljudi u inostranstvo, a u javnom zbog politike“, objašnjava Arsić.

Privatni sektor razvijao brže od javnog

S druge strane, ekonomista Milan Kovačević ističe da je moguće da se u ovom periodu privatni sektor razvijao brže od javnog, ali da to nije ni od kakve važnosti za to kolike treba da budu plate u narednoj godini.

„Važnije je to što su plate u javnom sektoru sada mnogo veće nego u privatnom sektoru. Povećanje plata u javnom sektoru je opasno u krizi, a ne znamo ni da i će privatni sektor moći da povećava plate u narednoj godini. Na kraju, ne znam kako plate spadaju u domen guvernera Narodne banke“, zaključuje Kovačević.

NBS: Zarada u privatnom sektoru povećana za 42,9, a u javnom 28,4 odsto

Narodna banka Srbije oglasila se  zbog diskusije o nivou zarada u privatnom i javnom sektoru i navela da je u periodu januar – septembar 2020. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto plata u privatnom sektoru bila 55.729 dinara, a u javnom 67.345 dinara.

Kako se navodi u saopštenju naslovljenom „Kome smeta istina“, od 2018. Zavod primenjuje novu metodologiju i u javno dostupnoj bazi podataka jasno i precizno označava da podaci pre 2018. nisu direktno uporedivi zbog postojanja „prekida u vremenskoj seriji“.

Centralna banka ukazuje da bi analitičari i ekonomisti koji se bave tim pitanjem morali biti svesni „da bi izračunavanje stope rasta na osnovu podataka koji nisu uporedivi moglo da dovede do pogrešnih zaključaka“.

Ističe se da bi za poređenje podataka pre i posle promene metodologije bilo neopodno promeniti statističku tehniku i da proračunati podaci pokazuju da su 2014. prosečne plate u privatnom sektoru bile 38.998 dinara, a u javnom 52.436 dinara. U saopštenju se ističe da se tako vidi da je prosečna zarada u privatnom sektoru povećana za 42,9 odsto, a u javnom 28,4 odsto.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar