Home VestiPolitika i društvo Beograđani glasali da se njihov novac uloži u uređivanje komunalne infrastrukture

Beograđani glasali da se njihov novac uloži u uređivanje komunalne infrastrukture

by bifadmin

Beograđani su ove godine dobili mogućnost da predlože na šta bi trebalo trošiti budžet Grada, a najviše njihovih predloga odnosilo se na uređenje komunalne infrastrukture, pre svega vodosnabdevanja, kanalizacije i parkova.

Glasanje je trajalo od 14. do 28. novembra i za to vreme je 10.046 građana, građanskih udruženja i institucija poslalo svoje predloge za budžet Grada Beograda za narednu godinu.

“Najviše predloga, skoro trećinu, dobili smo za uređenje komunalne infrastrukture, od čega najviše za vodosnabdevanje, kanalizaciju, uređenje parkova, ali i za uređenje reka i priobalja, kao i fasada. Skoro četvrtina predloga se odnosi na uređenje saobraćajne infrastrukture, od čega skoro polovina za uređenje ulica i trotoara, ali i za nove biciklističke staze, nove stanice BG voza, ali ima i onih koji se odnose na javni prevoz. Oko pet odsto predloga odnosi se na obrazovanje, od čega najviše na izgradnju osnovnih škola. Zanimljivo je da je samo 0,5 odsto predloga u vezi sa izgradnjom vrtića, što je posledica velikog ulaganja Beograda u izgradnju dečjih vrtića budući da samo u ovoj godini gradimo dvanaest. Skoro petina predloga odnosi se na zdravstvo, koje je inače u nadležnosti Republike Srbije, a bilo je i predloga u vezi sa socijalnom zaštitom. Ostale oblasti iz kojih su građanke i građani davali predloge su sport, turizam, kultura, zaštita životne sredine, kao i stanogradnja, urbanizam i planiranje”, rekao je tim povodom zamenik gradonačenika Goran Vesić.

Grad će narednih dana analizirati sve te predloge i videti koje od njih će moći da uvrsti u budžet za 2021.

Izvor: Beoinfo

Foto: NickyPe, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar