Home VestiIT i nauka Beograđanka otkrila mrežu „auto-puteva“ kroz Sunčev sistem

Beograđanka otkrila mrežu „auto-puteva“ kroz Sunčev sistem

by bifadmin

Nataša Todorović, astronom iz Beograda je zajedno sa kolegama iz međunarodonog tima otkrila „prečice“ kroz Sunčev sistem. Ovim putevima bi putovanje od Jupitera do Neptuna trajalo manje od 10 godina.

Nataša Todorović, naučnica iz Astronomske opservatorije u Beogradu, istaknuti je član međunarodnog tima naučnika koji je otkrio nešto što su svetski mediji okarakterisali kao pravi „nebeski auto-put“.
Otkriće „zvezdane staze“ učinilo je mogućim mnogo brže putovanje kroz Sunčev sistem nego što je to bio slučaj do sada. Mediji, ali i naučna javnost, ocenili su da je u pitanju jedno od najvećih naučnih dostignuća ove godine!
Tim u kojem je bila Nataša, uočio je putanje kojima komete i asteroidi prevaljuju do 100 astronomskih jedinica (razdaljina između Zemlje i Sunca) za manje od 100 godina.

Nebeska auto-strada

Naučnici veruju da bi ova mreža „astero-puteva“ mogla da se iskoristi za drastično ubrzavanje letelica koje putuju u daleke krajeve Sunčevog sistema. Otkriće je omogućilo prikupljanje podataka o milionima orbita u Sunčevom sistem, kao i ukrštanje informacija i proračuna o poklapanjima između orbita nebeskih tela i novootkrivenih ruta.

„Otkrivena je mreža ‘nebeskih autoputeva’ koja pokriva skoro ceo Sunčev sistem. Mi smo obuhvatili oblast koja se prostire od asteroidnog prstena, od 3 astronomske jedinice, na sredini asteroidnog pojasa, a nešto malo pre Jupitera, sve do planete Neptun, na 30 astronomskih jednica. Jedna astronomska jedinica je srednje rastojanje između Zemlje i Sunca. U toj oblasti smo ‘slikali’ haos, ali sa jednom razlikom u odnosu na ranije radove na ovu temu. Umesto da posmatramo ovu oblast za vreme od nekoliko stotina hiljada, ili miliona godina, kolika su obično vremena kada smo u svemiru, mi smo vreme skratili na svega 100 godina”, objašnjava Nataša Todorović.

Prečice kroz svemir

„Isplivala je struktura, lučnih formi koje se nadovezuju jedna na drugu. Pokazalo se da su ove strukture jako efikasne u transportu malih tela – asteroida, kometa, a u budućnosti možda i svemirskih letelica. Ovim putevima se od planete Jupiter do planete Neptun stiže za manje od 10 godina, bez goriva ili bilo kakvog drugog veštačkog pogona. Neke od ovih ruta vode nas direktno na određenu planetu, u smislu da se na njima dešavaju i sudari sa planetama. U radu smo izneli još mnogo statistika o efikasnosti ovih ruta”, kaže naučnica iz Beograrda.

Ona napominje da ovakve stvari nisu bile nepoznate astronomima, i da je koncept ovih takozvanih „svemirskih mnogostrukosti“ uveden još pre oko 20 godina, ali tek je sada otkrivena njihova kosmička rasprostranjenost.

„Rezultat sam dobila radeći na Astronomskoj opservatoriji u Beogradu, pre oko tri, četiri godine. Ali pošto mi je delovao neverovatan, ostavila sam ga na neko vreme. Početkom 2019. godine sam pisala mom kolegi u Americi koji je sada u San Dijegu na Kalifornijskom univerzitetu, Aronu Rozengrinu. Posle određenog perioda neverice, on je krenuo u proveru ovih rezulata, zajedno sa svojim studentom Di Vu, poreklom iz Kine. Rezulate smo proširili, uspeli smo malo bolje da ih razumemo i konačno objavimo u časopisu ‘Sajens Advanses’ krajem novembra ove godine“, priča Todorović.
Vest o neverovatnom otkriću u kojem je učestvovala i srpska naučnica, prenelo je preko 35 medija širom sveta.

Izvor: Espreso

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar