Home VestiIT i nauka Besplatna sezonska prognoza za poljoprivrednike

Besplatna sezonska prognoza za poljoprivrednike

by bifadmin

Domaći naučnici razvijaju sezonsku prognozu vremena kako bi pomogli poljopriverdnicima u Srbiji da se izbore sa klimatskim promenama. Sezonska prognoza davaće podatke do sedam meseci unapred i biće dostupna svim zainteresovanim korisnicima besplatno.

Kako bi se potencijali sezonske prognoze iskoristili za smanjenje rizika od vremenskih nepogoda i bolje dugoročno planiranje u poljoprivrednoj proizvodnji, tim istraživača sa Poljoprivrednog fakulteta i Fizičkog fakuteta Univerziteta u Beogradu pokrenuo je projekat Integrisani sistem agrometeoroloških prognoza (IAPS), Projekat Fond za nauku Republike Srbije kroz Program za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS).

Kroz ovaj projekat će se kombinovanjem praktičnog znanja poljopirvrednih stručnjaka i najsavremenijih numeričkih modela za prognozu vremena i modela za simulaciju rasta i prinosa biljaka napraviti specijalna sezonska prognoza namenjena posebno poljoprivrednim proizvođačima.

Optimalni periodi za setvu i navodnjavanje

Prognoza će obuhvatati upozorenja na moguće pojave nepovoljnih vremenskih uslova, kao što su suša, topli i hladni talasi i drugo. Sadžaće i konkretne preporuke i savete kako najbolje iskoristiti predstojeću vegetacionu sezonu i smanjiti rizike od vremenskih prilika u osetljivim fazama razvoja najčešće gajenih vrsta žitarica, povrća, voća i vinove loze.

Saveti i preporuke odnosiće se na optimalno vreme setve jednogodišnjih biljaka, optimalni plodored (raspored gajenja različitih jednogodišnjih biljaka na istom prostoru), izbor sorti i hibrida biljaka koje su prilagođene predviđenim vremenskim uslovima u nastupajućoj vegetacionoj sezoni. Takođe, sezonskom prognozom moći će da se utvrde periodi u kojima će verovatno biti neophodno navodnjavanje, kao i da se predlože potrebne optimalne količine vode za navodnjavanje i optimalne periode za đubrenje i količine potrebnog đubriva.

Upozorenja na pojavu mraza

Jedan od većih rizika za poljoprivredne proizvođače koji može da napravi ozbiljnu štetu je rizik od pojave mraza u toku vegetacije. Sezonska prognoza omogućiće poljoprivrednicima da se unapred pripreme ukoliko bude bilo potrebno sprovesti mere kako bi se usevi zaštitili. Istovremeno, putem prognoze moći će da se predvidi očekivano vreme zrenja i žetve, odnosno prikupljanja plodova, što će pojednostaviti planiranje ovih delatnosti.
Planirano je da tokom vegetacione sezone 2022. godine rezultati prognoze budu javno dostupni na sajtu projekta (www.iaps-project.com) za više lokaliteta u Srbiji, potpuno besplatno za sve zainteresovane korisinke.

Izvor: Klima101

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar