Home VestiPolitika i društvo CNN: Kina ipak jeste prikrivala podatke o broju zaraženih na početku epidemije

CNN: Kina ipak jeste prikrivala podatke o broju zaraženih na početku epidemije

by bifadmin

Prema internim dokumentima kineskih vlasti koji su nekako dospeli do CNN-a, Kina je početkom ove godine imala mnogo više zaraženih korona virusom nego što je to objavljivala.

Ova tvrdnja je inače bila tačka sporenja između Svetske zdravstvene organizacije i odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa, koji je blokirao finansiranje te organizacije. On je tvrdio da je SZO bila preblaga prema toj državi iako je „javna tajna“ da je Kina krila podatke o broju zaraženih.

Njegovu tvrdnju sada podupire i otkriće CNN-a, prema kojem je u provinciji Hubej već 10. februara bilo 5.918 zaraženih, što je dvostruko više od zvanično objavljene brojke. Ispostavilo se da Kina tada zaista nije adekvatno izveštavala o broju zaraženih, što je, kako je tvrdio američki predsednik, ugrozilo čitav svet.

Razlog za sakrivanje brojki je, kako se pokazalo, bio dvostruk – politički ali i nesnalaženje u datom momentu. Najveća azijska ekonomija tada nije dobro sprovodila testiranja i nije dovoljno znala o novom virusu. Dodatni problem je bio što se korona tamo pojavila u jeku epidemije gripa, a ove dve bolesti imaju neke zajedničke simptome.

No, ni kada je utvrđeno da je novi virus među njima, i kada se malo više saznalo o njemu, zdravstvo i dalje nije efikasno reagovalo, ni kada je reč o prikupljanju podataka a ni kada se radi o izveštavanju javnosti. Osim toga, veoma sporo su postavljane i dijagnoze – izveštaj u procurelim dokumentima s početka marta pokazuje da je prosečno vreme između pojave simptoma do potvrđene dijagnoze bilo 23,3 dana.

Foto: miapowterr, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar