Home VestiPolitika i društvo Duvanski divovi na sudu zbog teških zloupotreba radne snage

Duvanski divovi na sudu zbog teških zloupotreba radne snage

by bifadmin

British American Tobacco i Imperial Brands našli su se na sudu zbog dečjeg rada, eksploatacije i opasnih uslova rada u afričkoj državi Malavi. Ove dve kompanije su prošle godine ostvarile ukupno 12,5 milijardi funti dobiti. Tužilaštvo zahteva odštetu za 7.020 dece i odraslih radnika koji su radili u užasnim uslovima na poljima duvana u Malaviju.  

Duvanski div British American Tobacco (BAT) i britanski Imperial Brands profitirali su od dečjeg rada, eksploatacije i opasnih uslova rada na plantažama duvana u Malaviju, državi u istočnoj Africi. Tužba je pokrenuta posle istrage britanskog časopisa Guardian.

Kompanije su prema sudskim dokumentima optužene za „raširenu upotrebu nezakonitog dečjeg i prisilnog rada, sistematsko izlaganje siromašnih odraslih i dece izuzetno opasnim uslovima rada, uz minimalnu zaštitu od industrijskih nesreća, ozleda i bolesti“.

Tužbu je pred visokim sudom u Londonu podnela advokatska kompanija Leigh Day.

Lažna slika u javnosti

BAT i Imperial, prošle godine su ostvarili ukupno 12,5 milijardi funti dobiti. Prema optužnici, trebalo bi da obeštete ukupno 7.020 dece i odraslih koje su angažovali za rad na poljima duvana, u svojim dostavljačkim lancima, navodi britanski list u svom saopštenju.

Duvanska industrija, prema tvrdnjama advokatske kompanije, organizovana je tako da multinacionalnim duvanskim kompanijama obezbeđuje lažnu sliku u javnosti, kako ne znaju šta se događa i kakvi su uslovi rada na plantažama duvana.

Kompanije kao što su BAT i Imperial, kupuju lišće duvana preko trgovaca koji ih nabavljaju od poljoprivrednika. Zastupnici tužitelja tvrde da su te dve kompanije veoma dobro znale da su na plantažama u Malaviju deca i odrasli prisiljeni na izravljivački rad.

Guardian je u istrazi, koju je sproveo 2018. godine, utvrdio da su uzgajivači duvana izloženi trovanju nikotinom, otrovnim pesticidima i teškim vremenskim prilikama tokom intenzivnih radnih smena, i to na područjima na kojima radi do 63 posto dece.

 

 

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar