Home VestiEkonomija Kako pretvoriti Afriku u novu žitnicu sveta?

Kako pretvoriti Afriku u novu žitnicu sveta?

by bifadmin

Dvojica preduzetnika školovanih u inostranstvu osmislili su rešenje za navodnjavanje kenijskih njiva do kojih još nije dovedena struja. U pitanju su solarni generatori i pumpe za vodu, koje većina poljoprivrednika sada može da priušti zahvaljujući opciji otplate ovih uređaja od svoje zarade, koja se njihovom upotrebom konstantno povećava. Glavni cilj ovog projekta je razviti poljoprivredu na Crnom kontinentu, koji trenutno ima najviše obradivih površina na svetu.

Zbog rasta populacije na planeti potrebno je udvostručiti proizvodnju hrane u narednih trideset godina, uporno nas upozoravaju Ujedinjene nacije. U zemljama sa razvijenom poljoprivredom toliko obradivih površina jednostavno više nema, pa čovečanstvu jedino preostaju one koje baš i nisu poznate po proizvodnji hrane. A takvih je mnogo na Crnom kontinentu, na kojem se, prema podacima Afričke banke za razvoj, nalazi 65 odsto svetskih obradivih površina koje još nisu kultivisane.

Iako se mnoštvo stanovnika ovog kontinenta, njih 80 procenata, bavi poljoprivredom, oni se po svojiim rezultatima ne mogu svrstati u efikasne proizvođače. Ni po prinosima ni po zaradi. Razlog za to je, između ostalog, i podatak da samo četiri odsto njih ima mogućnost navodnjavanja svojih njiva. Irigacione sisteme bi sasvim sigurno koristilo više afričkih poljoprivrednika da imaju konstantno snabdevanje električnom energijom, ali to nije slučaj.

Uticaj pada cene solarne energije na afričku poljoprivredu

Upravo u tom podatku Samir Ibrahim i njegov poslovni partner Čarli Nikols su videli poslovnu šansu. Njihova kompanija SunCulture provela je proteklih osam godina razvijajući solarne generatore i pumpe za vodu koje afričkim farmerima omogućavaju navodnjavanje zemljišta, rešavajući time problem napajanja irigacionih sistema i tamo gde nema struje.

Pošto su u Keniji već dokazali uspeh svog proizvoda – njihovi klijenti su korišćenjem ovih sistema navodnjavanja povećavali svoje prihode za pet do 10 puta – odlučili su da prošire biznis na ostatak kontinenta.

Proizvodi poput njihovog postoje na tržištu već godinama ali su ranije bili veoma skupi. Međutim, kako se tehnologija razvijala njihova cena je padala, te su dvojica preduzetnika u pravom trenutku odlučila da inoviraju i puste na tržište solarne generatore u zemlji koja obiluje sunčevom energijom ali ne i električnom.

U početku su ovu tehnologiju kupovali uglavnom “dobrostojeći” farmeri jer je koštala oko 5.000 dolara. Međutim sada, kada joj se cena kreće između 500 i 1.000 dolara, mogu da je priušte i siromašniji, pogotovu zato što im je ponuđena opcija da je otplaćuju kroz prihode koje ostvaruju povećanom poljoprivrednom proizvodnjom.

Izvor: Techcrunch

Foto: dMz, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar