Home VestiEkonomija Kreditne agencije procenjuju da će se cena nafte u 2021. kretati oko 45 dolara

Kreditne agencije procenjuju da će se cena nafte u 2021. kretati oko 45 dolara

by bifadmin

Posle optimistične vesti o rastu cene nafte, Moody’s je objavio prognozu o očekivanoj vrednosti ovog energenta u narednoj godini, koja ne bi trebalo da zabeleži veliki rast.

To što je cena brent nafte prvi put posle nekoliko meseci prešla psihološku granicu od 50 dolara po barelu ne signalizira da bi moglo doći do vrtoglavog oporavka ovog tržišta. U pitanju je, kažu analitičari, reakcija na vest o vakcinama protiv korone a ne realni pokazatelj stanja u realnoj ekonomiji.

A stanje realne ekonomije ne izgleda dobro ni sada, a ni u budućnosti.

Kompanija za finansijske usluge Moody’s ipak očekuje rast tražnje za ovim enegentom, ali ne značajan. Zato prognozira da će vrednost brent nafte u 2021. biti slična kao i danas – oko 45 dolara po barelu. Najviše što bi ona mogla da poraste u određenim delovima godine je na 65 dolara po barelu.

Prošle nedelje je i druga kreditna agencija, Fitch Ratings, objavila da će se cena brenta kretati oko 45 dolara u narednoj godini. Oni su naveli da rast tražnje za tim energentom zavisi od napredovanja masovne vakcinacije. Za sada se smatra da će efekti iste biti vidljivi tek u drugoj polovini 2021.

Izvor: OilPrice

Foto: Skitterphoto, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar