Home VestiEkonomija Na Vol Stritu ove nedelje je počelo trgovanje vodom

Na Vol Stritu ove nedelje je počelo trgovanje vodom

by bifadmin

Na terminskom robnom tržištu na Vol Stritu ove nedelje je počelo trgovanje vodom, čime se ovaj resurs pridružio robi kao što su nafta, zlato i pšenica, saopštila je najveća svetska berza finansijskih derivata CME Grupa.

Kako prenosi agencija Blumberg, trgovanje je započeto fjučersima kalifornijske vode, što ukazuje na bojazan od potencijalne buduće oskudice ovog prirodnog resursa u većem delu sveta.

Poljoprivrednici, hedž fondovi i lokalne samouprave sada su u mogućnosti da se zaštite ulaganjem u buduću dostupnost vode u Kaliforniji, najvećem američkom poljoprivrednom tržištu.

CME Grupa je pokrenula u ponedeljak trgovanje, povezano s kalifornijskim spot tržištem vode vrednim više od 1,1 milijarde dolara, a cena na zatvaranju za buduće isporuke vode iznosila je 496 USD po hektaru.

Finansijski stručnjaci smatraju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom.

Podsećaju da se cena vode u Kaliforniji udvostručila u poslednjih godinu dana.

Prvi ugovori ove vrste u SAD objavljeni su u septembru, kada su vrućine i požari harali zapadnom obalom zemlje i kada je Kalifornija izlazila iz osmogodišnje suše.

Instrument za zaštitu velikih potrošača vode

Trgovanje vodom stručnjaci vide kao instrument za zaštitu velikih potrošača vode, poput proizvođača badema i elektroprivreda, od kolebanja cena.

– Klimatske promene, suše, rast stanovništva i zagađenje verovatno će dovesti do toga da pitanje nestašice vode i njena cena postanu vruće teme u godinama koje dolaze. Definitivno ćemo pratiti kako se razvija trgovanje ovim novim vodnim fjučersom – rekao je direktor i analitičar RBC Kepital Marketsa Din Draj.

Terminski ugovori ne zahtevaju fizičku isporuku vode i cisto su finansijski. Temelje se na prosečnoj nedeljnoj ceni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim nacijama, dve milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procenjuju da bi u narednih nekoliko godina dve trećine planeta moglo da oseti nestašicu vode, što bi moglo da prouzrokuje migracije epskih razmera.

Oskudica vode povezana je s preteranom industrijskom i ljudskom potrošnjom, kao i s klimatskim promenama.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar